Gündem

SUUDİ ARABİSTAN 5 PROJE İLE TEMİZ ENERJİ DÜNYASINDA GÜÇLENİYOR

Suudi Arabistan’ın 2030 yılına kadar elektrik ihtiyacının yaklaşık yarısını yenilenebilir enerjiden üretme planları dahilinde, Suudi Enerji Tedarik Şirketi, yenilenebilir enerji kullanarak elektrik üretmek için rekabet edecek 5 yeni proje başlattığını duyurdu.

Söz konusu bu beş proje, Suudi Ulusal Yenilenebilir Enerji Programı projelerinin dördüncü aşamasında geliyor. Diğer taraftan bu 5 proje, Krallığın yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmek için optimum enerji karışımına ulaşma, her biri için %50 gaz kullanma, ve 2030 yılına kadar elektrik üretmek için kullanılacak olan sıvı yakıtların yerini alacak.

Suudi Enerji Tedarik Şirketi’ne göre, bu projelerin toplam kapasitesi 3.300 megavat olup, rüzgar enerjisinden yararlanmak için 3 proje, güneş enerjisinden yararlanmak için ise 2 adet proje içermektedir.

Bu aşamadaki rüzgar enerjisi üretim projelerinin toplam kapasitesi 1.800 megawata ulaştı. Bu da Yanbu şehrinde 700 megawatt kapasiteli bir projeye, Ghat şehrinde 600 megawatt kapasiteli bir projeye ve Waad’da ise 500 megavat kapasiteli bir projeye dağıtılmış.

Bunun yanı sıra Güneşten enerji üretim projelerinden 1500 megavat enerji elde edilmiş. Bu enerji kapasitesi ise iki projeye dağılmıştır. Bunlardan biri de Hanakiya şehrinde 1.100 megavat kapasiteye sahip, diğeri ise Tabarjal şehrinde 400 megavat kapasiteye sahiptir.

Stratejik Girişim

Ulusal Yenilenebilir Enerji Programı, 2030 yılında gerçekleştirilmesi umulan siyasi hedef ve 2017 yılında başlatılan Suudi Krallığı Yenilenebilir Enerji Girişimi dahilinde yer alan bir Suudi stratejik girişimidir. Bu program, Krallığın yenilenebilir enerji üretimindeki payını maksimuma çıkarmayı ve karbondioksit emisyonlarını azaltmak hususundaki vaatlerini yerine getirmeyi amaçlamaktadır. Öte yandan aynı şekilde düzenli olarak 2023 yılına kadar toplam 9,5 gigawatt yenilenebilir enerji üretmeyi de hedeflemektedir.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi ülkesindeki yenilenebilir enerji projelerinin sayısı, başta 300 megavat kapasiteli Sakaka güneş enerjisi projesi olmak üzere Krallığın çeşitli bölgelerine dağıtılan 13 projedir (bazıları ise halen uygulama aşamasındadır). , 400 megavat kapasiteli Dumat Al-Jandal rüzgar enerjisi projesi ve Al-Rass projesi Qassim’deki güneş fotovoltaik projesi, 600 megavat kapasiteli Shuaiba güneş enerjisi projesine ek olarak, 700 megavat kapasiteli güneş enerjisi projesi, ve 300 megavat kapasiteli Cidde güneş enerjisi projesi.

Bu beş yeni projenin öncekilere eklenmesiyle, Krallığın 2016 yılından bu yana başlattığı yenilenebilir enerji projelerinin sayısı 18 projeye çıkıyor.

Büyük Beklentiler

Geçen yıl yayınlanan bir Riyad Odası raporuna göre , Krallık’taki Ulusal Yenilenebilir Enerji Programı projelerinin toplam üretim kapasitesinin yaklaşık 5,6 milyon megawatt/saat’e ulaşacağını ve temiz elektrik üretim kapasitesini 2030 yılına kadar 40 gigawatt güneş enerjisi ve 16 gigawatt enerji rüzgar ve 2,7 GW diğer yenilenebilir enerji kaynakları olmak üzere yaklaşık 58,7 gigawatt’a çıkaracağını tahmin ediyordu.

Suudi uzman ve ekonomi danışmanı Sultan Al-Khalidi, Krallığın yarışma için ortaya koyduğu yeni projelerle, yenilenebilir enerji kullanarak elektrik üretmeyi, petrol dışı kaynakları kullanarak elektrik için ek ihtiyaçlarını sağlamayı ve ekonominin çeşitlendirmesini hedeflediğine dikkat çekiyor.

Al-Khalidi, Al-Jazeera Net’e yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın petrol talebi açısından sürekli baskıyla karşı karşıya kalan en büyük petrol ülkelerinden biri olduğunu ve bu konunun petrol rezervlerinin çoğunu önemli ölçüde tüketebileceğini belirterek, Corona pandemisinin hemen ardından petrol talebinde meydana gelen artışa işaret etti.

Emisyon Azaltma

Al-Khalidi, karbon emisyonlarını azaltmanın, Krallığın rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ve diğerleri gibi yenilenebilir enerji kullanımı yoluyla elektrik üretim projelerini genişletme eğiliminin arkasındaki ana hedeflerden biri olduğunu iddia etti. Ayrıca Krallığın özel olarak önlemeye çalıştığı petrol kullanımından kaynaklanan karbon emisyonlarının olumsuz olduğuna işaret ediyor.

Suudi Arabistan’ın karbon emisyonlarının azaltılmasıyla ilgili anlaşmalara imza atan ülkelerden biri olduğunu ve bunun da onu yenilenebilir enerji kaynaklarından ya da güneş enerjisi üretmek için şehirlerin geliştirilmesinden, diğer elektrik enerjisi kaynaklarını aramaya ve kullanmaya kadar pek çok çalışmaya teşvik etti. Bu, Krallığın 2030 yılına kadar elektrik üretmek için kullanılan enerjinin %50’sini rüzgar ve güneş enerjisinden üretme çabası dahilinde gerçekleşmektedir.

Öte yandan Suudi Arabistan’ın 2022 ve 2023’te 15 gigawatt üretim kapasiteli ek birkaç proje daha başlatması bekleniyor.

View Comments

Recent Posts

  • Gündem

ALİ RIZA DEMİRCAN HOCAMIZIN “İSLAM’A GÖRE ÖZEL HAYAT” YAZI DİZİMİZ BAŞLIYOR

ALİ RIZA DEMİRCAN HOCAMIZIN "İSLAM'A GÖRE ÖZEL HAYAT" YAZI DİZİMİZ BAŞLIYOR.. Sevgili yazarımız Mir'at Haberin…

3 saat ago
  • Ekonomi

ASGARİ ÜCRET TİYATROSU HANGİ SENARYOYA GÖRE OYNANACAK?

AYNI KONUDA FARKLI GÖRÜŞ ÖRNEKLERİ Örneklendirmeye en basitinden başlayalım. Spor denince çağrıştırdığımız futbolda verilen  bir…

3 saat ago
  • Gündem

İslam’ın Engellilere Bakışı

İslam'ın Engellilere Bakışı İslam, insanı Allah’ın en değerli emaneti olarak görür. İnsanı değerli kılan ise…

4 saat ago
  • Gündem

Gazze’nin Geleceği İçin 19 Maddelik Yol Haritası

Gazze’nin Geleceği İçin 19 Maddelik Yol Haritası İstanbul'da Diyanet ve Al Khair Vakfı'nın düzenlediği Gazze'nin…

6 saat ago
  • Gündem

Yapay Zekâ İbadet Edebilir mi?

İbadet… Sadece hareket mi? Hayır. Bir dua, bir secde, bir teslimiyet. Niyetle başlar, ruhla anlam…

7 saat ago
  • Gündem

Merdan Yanardağ’dan Halep Kalesi’ndeki Türk Bayrağına Tepki

Merdan Yanardağ'dan Halep Kalesi'ndeki Türk Bayrağına Tepki Esed rejimine karşı harekat başlatan Suriyeli muhalifler, Halep'in…

8 saat ago