islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
33,9903
EURO
37,8443
ALTIN
2.821,37
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Tacikistan’da Başörtüsüne Getirilen Yasak Tepkilere Neden Oldu

Tacikistan’da Başörtüsüne Getirilen Yasak Tepkilere Neden Oldu
26 Haziran 2024 10:11
A+
A-

Nüfusunun Yüzde 99’u Müslümanlardan Oluşan Tacikistan’da Başörtüsü Yasaklandı!

Kılık kıyafet yönetmeliği kapsamında başta başörtüsü ve sakal olmak üzere İslami sembollere yasak getirilen Tacikistan’da başörtülü kadınlar hastanelere alınmadı.

Nüfusunun yüzde 99’u Müslümanlardan oluşan Tacikistan’da uygulanan yasaklar dünya kamuoyunun gündemine oturdu.

Tacikistan hükümeti, ülkenin çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu nüfusuna rağmen, İslami kıyafet ve simgeler üzerindeki kısıtlamaları artırdı. Yeni kılık kıyafet yönetmeliği, başta başörtüsü olmak üzere, peçe ve sakal gibi İslami unsurları kamusal alanlarda yasaklıyor.

Geçtiğimiz günlerde ülkedeki kamu alanlarında İslami kıyafet ve adetlere yönelik kısıtlamalar yasa ile kanun haline getirildi.

Kanun çerçevesinde ülke kültürüne aykırı olduğu belirtilen; kadınların başörtüsü takması, peçe burka giymesi ve erkeklerin sakal bırakması kamusal alanlarda yasaklandı.

Toplumsal Tepkiler ve Karşılaştırmalar

Tacikistan’daki bu yeni yasaklar, ülkedeki ve uluslararası Müslüman topluluklar arasında büyük bir tepkiyle karşılandı. Kararın yankıları, Türkiye’deki 28 Şubat sürecine benzetilerek, o dönemde yaşanan laiklik ve dini özgürlükler arasındaki çatışmaları hatırlattı. Tepkiler sadece sosyal medyada değil, aynı zamanda çeşitli insan hakları örgütlerinin rapor ve açıklamalarında da kendini gösterdi.

Bu yasakların uygulanmaya başlaması ile birlikte, hastaneler gibi kamusal alanlarda başörtülü kadınların içeri alınmadığı olaylar yaşandı.

Ülkede uygulanan bu yasak ise bir dönemin Türkiye’sindeki 28 Şubat sürecini hafızalara getirdi.

Para Cezası Var

Yasaları ihlal edenler için para cezaları da hayata geçirildi.

Yeni düzenlemeler, geçtiğimiz günlerde resmi olarak kanun haline gelerek yürürlüğe girdi. Yasaları ihlal eden vatandaşlar için belirlenen para cezaları ise oldukça yüksek. Sivil vatandaşlar 25 bin TL, hükümet yetkilileri 167 bin TL ve dini liderler 178 bin TL ceza ile karşı karşıya.

Uzmanlar, yasakların sadece dini özgürlükleri kısıtlamakla kalmayıp, aynı zamanda toplumsal huzuru da tehdit ettiğini belirtiyorlar. Yasağın insan haklarına aykırı bu yönü, Tacikistan’ın uluslararası arenadaki imajını zedeleyebilir ve yabancı yatırımlar üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.