islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6600
EURO
35,1088
ALTIN
2.448,77
BIST
10.343,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
31°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C
Perşembe Az Bulutlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
29°C

Tarihin Gerçek Yüzü’nün Bakış Açısıyla “1. Dünya Savaşı’nda Araplar; Arkamızdan Vurdu mu, Vurmadı mı?”

Tarihin Gerçek Yüzü’nün Bakış Açısıyla “1. Dünya Savaşı’nda Araplar; Arkamızdan Vurdu mu, Vurmadı mı?”
29 Haziran 2024 09:00
A+
A-

Beyan Yayınları “Tarihin Gerçek Yüzü” adlı yeni projesiyle okuyucusuna yeni ve önemli bir hizmet sunuyor. Projede, tamamı yakın dönem tarihine ait olmak üzere pek çok konu yer alıyor. Konuların her biri, üzerinden en az bir asrı aşkın zaman geçmesine rağmen; tarih, siyaset ve sosyoloji alanlarında hâlâ tartışılmaya devam ediyor. Resmi tarih görüşünün ağır baskısı altındaki konular ilk defa tarihi belgelere dayalı bilimsel bir bakış açısıyla değerlendiriliyor.

Şimdilik 10 kitap olarak projelendirilen bu seri içindeki kitaplardan biri de 1. Dünya Savaşı’nda Araplar; Arkamızdan Vurdu mu, Vurmadı mı?” başlığını taşıyor.

Bilindiği gibi Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’nda çöküşü ve akabinde Türk ve Arap milletlerinin ayrılığı hâlâ Türk kamuoyunu meşgul etmeye devam ediyor. Savaşın üzerinden yüz yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen Türk ordusunun Arap vilayetlerine olan dramatik vedası henüz yeterince anlaşılmış değildir. Bu bağlamda Mekke Şerifi Hüseyin’in 1916’da Osmanlı Devleti’ne olan isyanı, tarihçileri meşgul etmeye devam ediyor. Tartışmaların, çoğu zaman bilimsel ve tarafsız bir düzlemden yoksun olması sorunun güncelliğini korumasına neden olmaktadır. Maalesef sorun, Türk-Arap kardeşliğini çıkarlarına uygun görmeyen Batılı güçler tarafından da istismar edilmektedir. “Arap ihaneti” olarak vülgarize edilen ve bütün Arap Alemi’ne haksız bir şekilde yamanan sorunun, tarihi gerçeklere göre aydınlatılması zorunludur.

Birinci Dünya Savaşı, tarafların moral üstünlüğünü kazanmak için psikolojik propaganda faaliyetlerini yoğun olarak kullandığı bir savaş olmuştur. Özellikle İngilizler, Ortadoğu’da belirlediği nüfuz alanlarını kontrol etmek için Türk-Arap ayrılığını kaçınılmaz görmüştür. Osmanlı Devleti’ni idare eden İttihat ve Terakki Hükümeti’ni “Mason ve Siyonist” olmakla suçlayan İngiliz istihbaratı, Türk-Arap ittifakını sağlayan İslam kardeşliğini kırmaya çalışmıştır.

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra emperyalistler, Arap vilayetlerini bir çeşit sömürge düzeni olan Manda idareleriyle nüfuz bölgelerine almıştır. Böylelikle yaklaşık dört asırdır devam eden Türk-Arap birlikteliği, dramatik bir şekilde sona ermiştir. Osmanlı hâkimiyetine veda eden Arap coğrafyası, günümüze kadar sürecek huzursuzluklara sahne olurken, Anadolu’da da Türkler emperyalistlere karşı Millî Mücadele’yi başlatmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla birlikte Türk Arap ilişkileri, kopma noktasına gelmiştir. Bunda çoğu Arap coğrafyasının emperyalistlerin işgalinde olması etkili olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Batı’ya yönelen Türkiye Cumhuriyeti, Arap coğrafyasında olup bitenleri mandacı devletlerin iç meselesi olarak görmüş ve mümkün mertebe bu gelişmelere kayıtsız kalmıştır. Bununla birlikte Şerif Hüseyin’in isyanı, kamuoyunda zamanla bir “Arap ihaneti” algısına dönüşmüş ve günümüze kadar gelmiştir.

Oysa Şerif Hüseyin’in isyanı hakkında gerek yerli ve gerekse yabancı literatürde oldukça tatmin edici veriler mevcuttur. Buradaki sorun, araştırmacıların kaynakları çoğu zaman duygusal ve ideolojik boyutta ele alıp değerlendirmesidir.

Prof. Dr. Celil Bozkurt tarafından kaleme alınan ve “1. Dünya Savaşı’nda Araplar; Arkamızdan Vurdu mu, Vurmadı mı?” ismini taşıyan bu çalışma, konuyu bilimsellikten sapmadan mevcut kaynakları kullanıp yeni bir analiz ve perspektifle ortaya koymaya çalışmaktadır.

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.