islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5077
EURO
36,4331
ALTIN
2.962,75
BIST
9.144,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Teşekkür de islâmî görevimizdir

Teşekkür de islâmî görevimizdir
4 Temmuz 2017 11:40
A+
A-

Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’in birçok suresinde, kendisine şükretmeyen, insanlara müteşekkir olmayan tipleri nankör olarak vasıflandırmakta ve Bakara suresinin 276. âyetinde örneklendirildiği üzere de sevmediğini beyan buyurmaktadır.

İbadet Yaratılış Sebebimizdir

Şanı Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de bizleri kendi zatına ibadet etmemiz için yarattığını beyan buyuruyor. İbadet, bizim yaratılış sebebimiz, hayatımız süresince görevimiz ve ebedi hayatımızın da mutluluk sebebidir.

İbadet, yüce Rabbimizin her bir emrine ve yasağına itaattir. İbadet Aziz Peygamberimiz efendimizin Kur’an’la bütünlük arz eden öğütlerine itaat etmektir.

Görevimiz, Rabbimize ibadetli kul olmaktır. Ancak ibadetli kul olabilmemiz için de Allah’a şükredici, insanlara da teşekkür edici insan olmamız gerekmektedir.

Şükredici ve Teşekkür Edici Olmak

Yüze Mevla’mızın üzerimizdeki nimetleri Kur’an ifadesiyle sayılamayacak kadar çoktur. Ancak Rabbimiz bu nimetlerini bizlere bazen doğrudan ihsan buyurmakta, bazen de insanları aracı kılmaktadır. İşte bunun içindir ki hem Rabbimize şükredici kul olmak hem de nimetlerin bize ulaşmasına aracılık yapan insanlara teşekkür edici olmakla yükümlüyüz.

Şükredici insan olabilmek için sahip olduğumuz maddî ve manevî bütün nimetleri Allah’ın lütfu olarak bilmek ve her bir nimetin şükrünü o nimetin cinsinde bir amelle yapmak gerekir. Bir de şükür işlemini yalnızca Allah’ın rızasını kazanmak için yapmaktır. Şükür konusunu özel olarak yazmaya çalışacağız.

İnsanlara Teşekkür Etmek Rabbimize İbadettir

İnsanlara teşekkür etmek namaz kılmak ve zekât vermek gibi Rabbimize ibadettir. Değinildiği üzere ibadet, Rabbimizin emirleri ve yasaklarına ve de sevgili Peygamberimizin öğütlerine itaattir. Bu sebeple insanlara teşekkür etmek de ibadettir. Çünkü teşekkür etmek Rabbimizin buyruğudur. Aziz Peygamberimizin öğüdüdür. İbadet olduğu için de teşekkür etmek bizler için ahiret yatırımıdır.

Teşekkür İle İlgili Âyetler

Rahman suresinin 60. ayetinde yüce Mevla’mız şöyle buyurur:

Yapılması gereken, iyiliğe aynı şekilde bir iyilikle karşılık vermek değil midir? “

Bu ayet-i kerimenin anlamını basitleştirerek şöylece de açıklayabiliriz: Siz, sizlere yapılan iyiliklere aynı şekilde iyilikle karşılık veriniz. Evet, Rabbimizin buyruğu böyle. Ancak konumuzu temellendiren başka âyetler de vardır. Mesela Lokman suresinin 14. ayetinde Rabbimiz şöyle buyuruyor:

Biz insanlara, analarına, babalarına iyilik etmelerini emrettik. Hele hele annesi yok mu? Annesi onu hamilelik döneminde nice zahmetlerle taşımıştır. Emziklilik süresi de iki yıl içindedir. Ey kulum bana şükret ve ana-babana da teşekkür et. Dönüşünüz banadır.”

Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’in birçok suresinde, kendisine şükretmeyen, insanlara müteşekkir olmayan tipleri nankör olarak vasıflandırmakta ve Bakara suresinin 276. âyetinde örneklendirildiği üzere de sevmediğini beyan buyurmaktadır.

Teşekkürle İlgili Hadisler

Teşekkür konusunda Peygamberimizin öğüdü niteliğinde pek çok hadîs vardır. Bunları “Nasıl Teşekkür Edilir?” başlıklı yazımızda konu edineceğiz. Biz burada Allah’a şükredici olmakla insanlara teşekkür edici olmanın arasındaki derin bağları işaret buyuran Peygamberimizin iki hadîsini/sözünü zikredeceğiz. Hadîslerden birinde Aziz Peygamberimiz, “İnsanlara teşekkür etmeyen Allah’a şükretmez,” buyurur. (Tirmizî Birr 35)) Diğerinde konuya farklı bir biçimde yaklaşarak “Allah’a şükredici olmayan insanlara teşekkür edici olmaz. ”(Feyzü’l-Kadîr Hn. 9028 ve açıklaması) buyurmaktadır. Demek ki Allah’a şükredici kul olmakla insanlara teşekkür edici olmak arasında çift yönlü sağlam bir bağlantı vardır.

Özetlersek yaratılışımız sebebimiz olan ibadet görevimizi yapabilmemiz için Allah’a şükredici ve insanlara teşekkür edici kullar olmalıyız.

Gelecek Yazı: Nasıl Teşekkür Edilir?

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.