İnternet ve cep telefonu video uygulaması TikTok, geçtiğimiz hafta Çarşamba günü yayınlanan Çin’de azınlık Müslümanların kitlesel olarak toplama kamplarına yollanmasının yer aldığı bir klibin sahibi Amerikalı Müslüman genç kadını engelleme yönündeki kararını geri aldı. TikTok, Çinli teknoloji devi ByteDance’a ait küresel bir sosyal medya ve video paylaşım platformu. Şirket, Pekin’den gelen sansür direktifleri doğrultusunda davrandığı suçlamasını reddediyor.
TikTok, 17 yaşındaki Feroza Aziz’in uygulamaya erişmek için kişisel cihazını kullanmasını yasakladığını kabul etmekle beraber, bunun geçen hafta Çin’in toplama kampları hakkındaki videosu nedeniyle olmadığını beyan etti. Şirket, bu ayın başlarında, başka bir hesaptan Feroza Aziz’in Usame bin Ladin’in fotoğrafını içeren bir klip gönderdiğini iddia etti. Şirket her şeyin insani denetim hatasıdan kaynaklandığını ve Aziz’in videosunun kaldırılmaması gerektiğini söyledi. Aziz, TikTok’un açıklaması hakkında şüphelerini dile getirdi ve daha önceki videosu için kapatıldığına inanmadığını belirtti.
Bu arada Avustralya’daki Stratejik Siyaset Enstitüsü’nün Uluslararası Siber-Politikalar Merkezi uzmanları Perşembe günü yayınladıkları bir rapora göre, TikTok’un ana şirketi olan ByteDance ve Çin’in dev firması Huawei Teknolojileri işbirliği başta olmak üzere Çin teknoloji devlerinin, Çin’in batı bölgesindeki Uygur Müslümanlarını sansürlemek ve baskı altında tuıtmak için Komünist Parti ile yakın çalışma içinde olduklarını belirttiler. Merkez bu çalışmaların “doğrudan insan hakları ihlallerini desteklediği” Xinjiang’a (Sincan özerk bölgesi ya da Doğu Türkistan) yönelik derinlemesine ahlak dışı çalışmalar yaptıklarını öne sürdü.
Mirat Haber Ajansı
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi