Önce BBC’nin özetlediğimiz haberini okuyalım:
{ 40 yıldır yapılan araştırmalardan elde edilen verilere dayanan bir inceleme, bitkilere dayalı beslenmenin kalp sağlığına iyi geldiğini gösteriyor.
Ancak uzmanlar et ve süt ürünlerinin de sağlık açısından yararları olduğunu ve tüm etsiz diyetlerin aslında sağlıklı olmadığını kaydetti.}
YORUMUMUZ
Bu tür bilgiler bizim halkımızın da bildiği türdendir. Biz konuya farklı bir açıdan bakmaya çalışalım.
Yüce Allah yaşamımız için muhtaç olduğumuz bütün toprak ürünlerini ve etlerine muhtaç olduğumuz hayvanları yaratmaktadır. Vücudumuz, doğal olan toprak ürünlerine ve helal kılınan etlere muhtaçtır ve onlarla gıdalanmalıdır.
Toprak ürünleri sağlık kaynağıdır ama yeter değildir. Hayvan ürünlerine de muhtacız.
Vejetaryenler kafalarına göre takıldıkları ve Rabbimizin Kur’ânî buyruklarından ilham alamadıkları için hayvansal gıdalara karşı olmak gibi bir yanılgı içindedirler.
Bizler, bize helâl kılınmış maddeleri özellikle küçük ve büyük havan etlerini toprak ürünleriyle birlikte yemeliyiz. Yüce Allah şöyle buyurur:
“Böylece yağmurla sizin yararınıza hurma bahçeleri ve üzüm bağları meydana getirdik. Bunlarda sizin için birçok meyveler vardır ve siz onlardan yersiniz. Tûr-i Sînâ’da da yetişen bir ağaç türü daha meydana getirdik ki, bu ağaç hem yağ hem de yiyenlerin ekmeğine katık edecekleri (zeytin) verir. Hayvanlarda sizin için elbette ibretler vardır. Onların karınlarındakinden size süt içiririz. Onlarda sizin için birçok faydalar daha vardır; etlerinden de yersiniz.” (Müminûn 23/18-20)
Bu ve benzeri ayetlerdeki yersiniz ifadeleri diğer ilgili ayetlerde yiyiniz şeklinde şöylece emre dönüştürülmektedir:
“O hâlde, haramı helâli birbirine karıştırmadan, Allah’ın size vermiş olduğu helâl ve temiz nimetlerden yiyin! Bu arada, kendisine iman etmiş olduğunuz Allah’tan gelen emirlere sımsıkı sarılarak, kötülüğün her çeşidinden titizlikle sakının! “ Maide 5/88)
İslam toplumu zengin ve fakir bütün fertlerine sebzeler-meyveler, et ve süt ürünlerini sağlaması gereken toplumdur.
Bu sebeple zenginlerin malında Hak ayrılmış ve bu Hak toprak ve hayvan ürünleri üzerinden de belirlenmiştir.
Bilinmesi gerektiği üzere toprak ürünlerinden ve hayvanlardan verilmesi gereken zekat vardır:
“ Asmalı ve asmasız üzüm bağlarını, tatları ve meyveleri birbirinden farklı hurmaları, ekinleri, zeytinleri ve narları –hem birbirine benzer, hem de bambaşka renk, koku ve lezzette yaratan O’dur.
Meyve verdikleri zaman meyvelerinden yiyin, ürünlerinin toplanacağı hasat günü fakirlerin hakkını da verin. Sakın meşru olmayan yerlere harcama yaparak veya yoksulun hakkını çiğneyerek yahut ihtiyaçtan fazlasını harcayıp aşırı lükse kaçarak bu nimetleri israf etmeyin. Çünkü Allah, israf edenleri sevmez.” (Enam 6/141)
Hak olarak belirlenen zekât ise Peygamberimizin emirleri gereği zenginlerden alınıp fakirlere verilir.
Ali Rıza Demircan
Toprak ürünleri, sebzeler-meyveler, Hak İslam toplumu et süt