Mirat Haber Ajansı
Türkiye de dahil pek çok ülkenin özel olarak ilgisinin arttığı bakir kıta Antarktika’daki çalışmalarda bilim adamları, kıtanın eski dönemlerde bataklıklarla dolu zengin yağmur ormanlarını barındırdığını ortaya çıkardı. Batı Antarktika Amundsen Denizi’nde Pine adası ve Thwaites buzulu yakınlarındaki derinlere yapılan sondajlarda bilgisayarlı tomografi görüntüleme yoluyla elde edilen analizler, 90 milyon yaşında çok iyi muhafaza edilmiş orman toprağı, polenler, mantar sporları ve hatta bitki kök sistemleri saptadı.
Dinozorlar çağından kalma erken dönem çiçekli bitkilerin polenlerinin görüldüğü bulgularda, Güney Kutbuna bu kadar yakın noktalarda mükemmel ve tüm özellikleriyle gelişmiş ormanların bulunması önemli bulundu ve ünlü Nature dergisinde yayınlandı.
Araştırmayı yürüten Almanya Bremen’deki Alfred Wegener Enstitüsü jeoloğu Johann Klages, bakar bakmaz gerek rengi gerek özellikleriyle bunun bir toprak katmanı olduğunu anladıklarını ancak yıllar süren analizlerden sonra kesin sonucu paylaştıklarını belirtti. Tropik ormanların bulunduğu 90 milyon yıl önce Antarktika’nın nadiren sıfırın altında sıcaklık gördüğü tahmin edilmekte.
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi