islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4690
EURO
36,3690
ALTIN
2.962,53
BIST
9.277,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Tüketen Çocuklar

Tüketen Çocuklar
25 Mayıs 2018 08:00
A+
A-

Müslüman ebeveynlerin isteği ve duası ailesine, vatanına, milletine, dinine faydalı, İnsanların ve Yaratıcının razı olduğu Müslüman bireyler yetiştirebilmektir.

Müslüman ise Allah ‘ın sevdiği, razı olduğu vasıflarla süslü insandır şüphesiz. Bu vasıflar da Kurân-ı Kerîm’de açıkça insanlara bildirilmiştir. Ancak günümüz çocuklarını yetiştirirken göz ardı edinilen bir özellik var ki biz bunun çocukların karakterindeki olumsuz etkilerini görüyor ve geleceğin yetişkinleri ve dünyası için endişeleniyoruz. Peki nedir Rabbimizin Razı olmadığı halde bu kadar göz ardı edinilen vasıf.

İnsan zekası artan vericilerin de etkisiyle sürekli gelişiyor. Bunu en çok çalıştığımız çocuk yaş gruplarının algı artışlarında gözlemliyoruz. Ne var ki artan eğitim verileri, ilerleyen becerilere rağmen her sene biraz daha geri giden bir özellik var ki o da üretim becerisi. Çocuklar yeni bir şey üretmiyor ve hayal kur(a)muyor. Yeni yüzyıl çocukları tüketim çocukları olmuş durumda. Bunun nedeni ise Rabbimizin razı olmadığı vasıf olan israf.

Yazımızı okuyan her baba küçükken gazetelerden, bezlerden kendine top yapmış, her annede kutulardan, pamuklardan bebeğine yatak yapmıştır. Bunun nedeni her istenilenin karşılığını hazır bulmayıp, hayal gücünü kullanarak elindeki olanakları değerlendirmesiydi. Ancak günümüz çocukları bu ortamı bulamıyor. Gelişen ekonomi, çocukları sürekli mutlu edebilme telaşında olan ebeveynler ve ürün reklamları buna fırsat vermiyor. Çocuklar istediği hatta istemediği her şeye sahip. Sahip oldukları da değerli değil. Sahip olunup değeri bilinmeyenler ise yalnızca eşyalar değil. Elektrik, su ve çöp diye atılan dönüşüm materyalleri de israftan paylarını alıyor.

İsrafı önlemek için bazen ebeveynlerimizden “şimdi paramız yok, olduğu zaman alacağız”cümlelerini duyuyoruz. Ebeveynler para kavramını onu kazanmak için çalışıldığını çocuklarına anlattıklarını söylüyorlar. Ancak burada çocuğa “çok parası olan dilediğince çok harcayabilir, biz şu anda paramız olmadığı için harcamıyoruz” mesajı verilir. Oysaki bizim kazandırmaya çalıştığımız paradan bağımsız bir tasarruf eğitimi olmalıdır. Yeni bir eşyaya paramız olmadığı için değil gerekli olmadığı için sahip olmayışımızdır.

Bunun için tasarrufun çocuklarının ahlakî gelişim ve üretebilme becerileri için bir gereklilik olduğunu söylemeliyiz. Bizlere düşense israf konusunda Rabbimizin uyarısını hayatımıza yerleştirmemizdir:

“…Yiyiniz içiniz; fakat israf etmeyiniz! Çünkü Allâh isrâf edenleri sevmez.” (A’raf 31)

Şeyma Demircan NAMAZCI

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.