Tunus Cumhurbaşkanı Kais Said, yönetimin büyük bir kısmının kendi elinde toplanmasının ardından siyasi sistemi yeniden şekillendirme çabaları çerçevesinde gerçekleştirilen yargıyı tasfiye etmeye dair 57 yargıcı yolsuzluk ve teröristleri korumakla suçlayarak görevden aldı.
Televizyonda yaptığı konuşmada, yargıya fırsat tanıdığını ve defalarca kendilerini “arınmaları” konusunda uyardığını söyledi.
Bunu, ” yargıya kendini arındırması için uyarıda bulunduktan ve bunun için fırsat ve sakınmaları için imkân verdikten” sonra yaptığını da sözlerine ekledi.
Saatler sonra Resmî Gazete, konu hakkında görevden alma kararını açıklayan bir kararname yayınladı.
Resmî Gazete’ de açıklanan görevden almalar arasında Yüksek Yargı Konseyi eski başkanı Yosef Bozaker’in görevden alınması da yer aldı.
Konsey, Tunus’ta ülkeye demokrasi getiren 2011 devriminden bu yana yargı bağımsızlığının ana garantörü olmuştur.
Said’in değişiklikleri yargı sürecine müdahale suçlamalarına yol açtı.
Başkan Said, geçen Temmuz’da göreve başladıktan sonra konumunu güçlendirme çabalarının bir parçası olarak bu yılın başlarında konseyi değiştirdi.
Görevden alınan listedeki diğer önde gelen yargıçlar arasında, bazı siyasi aktivistlerin İslamcı en-Nahda partisine çok yakın olmakla ve parti aleyhindeki davaları durdurmakla suçladığı Beşir el-Akrimi de var.
Al-Akrimi ve Al-Nahda, bu suçlamayı reddediyor.
Said, geçen yaz hükümeti görevden aldı ve muhaliflerinin darbe olarak nitelendirdiği bir hamleyle yürütme yetkisini ele geçirdi. Bunu ise 2014 anayasasını kararname ile yönetmek ve seçilmiş parlamentoyu görevden almak için bir kenara koymadan önce yaptı. Said, Tunus’u krizden kurtarmak için hamlelerinin gerekli olduğunu söylüyor.
Said’in müdahalesi, yıllar süren ekonomik durgunluk, siyasi felç ve yolsuzluktan sonra başlangıçta geniş halk desteğine sahip görünüyordu. Bağımsız Seçim Komisyonu’nu da fesheden Said, yeni bir anayasayı getireceğini ve önümüzdeki ay referanduma sunacağını söyledi.
Muhalefet partileri ve Tunus Genel İşçi Sendikası hareketi boykot etti.
Tunus ekonomisinin çöküşü ve kamu mali kriziyle birlikte Said, yüksek enflasyon ve işsizlik oranları ve kamu hizmetlerindeki düşüş konusunda kamuoyunda artan bir öfke olasılığıyla karşı karşıya.
Tunus Genel İşçi Sendikası bu hafta yaptığı çalışmada, kamu sektörü çalışanlarının 16 Haziran’da greve gideceğini belirterek, Said’in bugüne kadarki siyasi duruşuna doğrudan en büyük meydan okumayı oluşturdu.
Rio’da uzlaşma için görüş birliği sağlanamadı. Toplantı sonrası Rio’da başarısız bir darbe girişimi oldu. Dünyayı…
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…
Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…
Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…
İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…