Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in tartışmalı anayasa referandumuna katılımın düşük olduğu kaydedildi.
Pazartesi akşamı yayınlanan son kamuoyu yoklamalarına göre yeni anayasa, oylamaya katılanların yüzde 90’ı tarafından onaylandı.
Tunus’taki seçim komisyonu, sandıkların kapatılmasıyla anayasa referandumuna katılımın yüzde 27’ye ulaştığını söyledi.
Tunus’taki BBC News Arabic muhabiri, sürecin sorunsuz ilerlediğini ve artan sayıda insanın saat dörtten sonra sandık merkezlerine geldiğini söyledi.
Tunus Devlet Başkanı Kays Said, seçim sessizliğinin hüküm sürdüğü böyle bir günde, oy kullanırken önceki sistemden kopma zorunluluğu çağrısında bulunmasının ardından geniş tartışmalara yol açtı.
Komisyon, BBC News Arapça delegesi tarafından Tunus cumhurbaşkanını Said’in seçim sessizliğini gerçekten bozup bozmadığını doğrulayacağına ilişkin açıklamaları hakkındaki soruları yanıtladı.
Pazartesi sabahı Tunuslular, Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından gerçekleştirilen ve cumhurbaşkanlığı için geniş yetkiler içeren yeni bir anayasa taslağı için oy kullanmaya başladı.
11.000’den fazla seçim merkezi kapılarını açarken, Seçim Komisyonu 9 milyon seçmenin referanduma katılmak için kayıt yaptırdığını duyurdu.
Öğleden sonra bire kadar katılım yüzde 12 civarındaydı, Tunus’ta bir milyondan fazla seçmen oy kullandı ve seçim komisyonu başkanı Faruk Buaskar, sayının önümüzdeki saatlerde artacağı beklentisi içinde.
Said, siyasi reformlarını gerçekleştirmek için Tunusluları “evet” oyu vermeye çağırmıştı.
Rakipleri ise bunun sadece bir yıl önce elde ettiği yetkilerini güçlendirmeye ve kendi otoritesini sağlamlaştırmaya katkıda bulunacağı görüşündeydi.
Tunus cumhurbaşkanı referandum tarihini hükümeti feshedeceği ve parlamentoyu askıya alacağı seneye denk gelecek şekilde seçti.
En-Nahda hareketi de dahil olmak üzere önde gelen partiler referandumda oylamayı boykot etti.
Önerilen yeni anayasa, Cumhurbaşkanı Zine El Abidine Ben Ali’nin yönetimine karşı ayaklanmadan üç yıl sonra hazırlanan 2014 anayasasının yerini almakta. Bu durum da “Arap Baharı”nın başlangıcı olarak görüldü.
Aynı zamanda devlet başkanına tam yürütme yetkisi, ordunun en üst komutanlığı ve parlamento onayı olmadan hükümet atama yetkisi veriyor.
Eleştirmenlerin çoğu, bunun Tunus’u diktatörlük dönemine geri göndereceğini söylüyor.
Tunus cumhurbaşkanı, ülke sorunlarını çözmek için güçlü bir liderliğe ihtiyaç duyulduğuna inanan Tunusluların desteğine sahip olmasına rağmen, görünen o ki referanduma katılım konusunda çok az rağbet var.