islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4780
EURO
36,4367
ALTIN
2.954,01
BIST
9.294,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

TUNUS’TA SENDİKA GREVLERİ

TUNUS’TA SENDİKA GREVLERİ
21 Haziran 2022 10:30
A+
A-

Tunus Genel İşçi Sendikası Genel Sekreteri Nurettin et-Tabubi, kamu sektöründeki genel grevin başarı oranının yüzde doksan altıyı aştığını belirterek, grev kararının Tunus’ta toplumsal koşulların daha önce görülmemiş şekilde kötüleşmesine tepki olarak alındığını söyledi. .

Ülkenin felç olmasıyla birlikte yüzlerce sendika aktivisti, Tunus başkentinin merkezindeki Tunus İşçi Sendikası’nın genel merkezi önünde toplandı. Grevcilerin gösteriler düzenlemek için toplanmaya başlamasıyla birlikte polis, Genel İşçi Sendikası genel merkezinin önündeki varlığını yoğunlaştırdı.

BBC News Arapça muhabiri, hava, kara ve deniz uçuşlarının tamamen kesintiye uğradığını, devlete ait TV kanalları ve radyo istasyonları için programların durdurulduğunu söyledi. Binlerce kişi öfkelerini ifade etmek için başkent Tunus ve diğer bölgelerde toplandı.

İşçi sendikası, yapılan grev çağrılarının yaklaşık 1 milyon kişinin çoğu tarafından kabulle karşılandığını söylüyor. Tunus Genel İşçi Sendikası bugün Perşembe günü genel greve gitti ve ülkedeki kötüleşen ekonomik koşulları protesto etmek için ülke genelinde gösteri çağrısı yaptı.

Tunus yerel saatine göre, grevin yürürlüğe girmesiyle birlikte, Çarşamba günü gece yarısından itibaren uluslararası ve iç hat uçuşları askıya alındı. Perşembe günkü grev de on havaalanı, elektrik ve gaz şirketleri, ana telekomünikasyon şirketi ve devlete ait eczaneler de dahil olmak üzere toplamda 159 devlet kurum tarafından üstlenmiştir.

Başkentin başlıca havaalanında, check-in masaları ve bagajlar boştu ve yolcular, iptal edilen uçuşların sıralarını gösteren ekranlara bakarken hayal kırıklığına uğramış görünüyorlardı. Gözlemcilerin Cumhurbaşkanı Kais Saied’e meydan okuma olarak gördüğü hareket, hükümetin ülkeyi etkileyen mali krizden çıkmayı amaçlayan ve Tunus Genel İşçi Sendikası tarafından reddedilen önlemlere karşılık bir cevap olarak gelmektedir.

Bu icraatlar işçi sendikasının “acı verici reformlar” olarak tanımladığı şeylerde ücretlerin dondurulmasını ve devlet tarafından ürünlere verilen desteğin azaltılmasını içeriyordu. Tunus hükümeti bu tedbirlerle Uluslararası Para Fonu’ndan yaklaşık 4 milyar dolarlık bir kredi sağlamaya çalışıyor.

Tunus’un iflas etmemek için bu krediye çok ihtiyacı var ve devletin kredi alabilirlik durumunun da kanıtladığı gibi, bu kredi yurt dışından başka kredilerin alınmasına yardımcı olacak.

Tunus Merkez Bankası başkanı, Tunus’un fonları elde edememesi durumunda Lübnan’da olduğu gibi yerel para biriminin çöküşüne neden olabilecek zor bir durum konusunda uyarıda bulundu.

İşçi sendikası, taleplerinin siyasi değil, sosyal ve ekonomik olduğunu söylüyor. Tunuslu kamu çalışanları, hükümetle yapılan anlaşmaların uygulanması için yüksek enflasyon oranları nedeniyle ücretlerinde de belli bir artış talep ediyorlar.

Hükümet sözcüsü Nasreddin el-Nusabi, “Grevin Tunus’a büyük bir maliyeti olacak. Sendika, karşılanamayacak taleplerde bulunuyor. Oysa bizler de işçi sendikasına yanlış sözler vermek istemiyoruz.” dedi.

Tunus İşçi Sendikası, bir milyon üyesi ve bayrağı altında birçok devlet şirketi olduğu için büyük bir etkiye sahiptir.

Tunus hükümeti ile İşçi Sendikası arasındaki gerginlik, Sendika’nın hükümet sisteminde değişiklikleri içeren yeni anayasa konulu müzakerelere katılmayı reddetmesinden sonra arttı .

Geçen Temmuz’dan bu yana Tunus, Devlet Başkanı Kays Said’in parlamentoyu feshedip, hükümeti görevden alarak ve ülkeyi kararnamelere göre yöneterek iktidar üzerindeki hakimiyetini pekiştirmeye çalıştığı bir siyasi krize girdi.

Muhalifler bunu bir güç tekeli ve mutlak bireysel yönetim olarak görürken, taraftarlar Said’in Tunus’u yozlaşmış bi

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.