islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4852
EURO
36,4080
ALTIN
2.960,47
BIST
9.359,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

TÜRKİYE GELİR DAĞILIMI EŞİTSİZLİĞİNDE AVRUPA’DA İLK SIRADA

TÜRKİYE GELİR DAĞILIMI EŞİTSİZLİĞİNDE AVRUPA’DA İLK SIRADA
12 Mart 2024 16:02
A+
A-

Gelir dağılımı eşitsizliği, sosyal adalet ve toplumsal barış açısından önemli bir engel teşkil ediyor. Özellikle Türkiye’de, son yıllarda yoksulların daha da yoksullaştığı, zenginlerin ise daha da zenginleştiği gözlemlenmekte. Ülkede, işçilerin milli gelirden aldıkları pay giderek azalırken, şirketlerin payı artış gösteriyor. Gelir dağılımı eşitsizliğini ölçmede kullanılan göstergelerden olan Gini katsayısına göre, Türkiye ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca dünya genelinde ise 130 ülke içinde 28. sıradadır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında bu eşitsizlik daha da artış gösterdi.

TÜİK‘e göre Gini katsayısı, kişisel gelir dağılımını değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan bir ölçüttür. Gini ölçüsü, “0 ile 1” arasında değişiklik gösterir. Eğer bir toplumda gelir adaletli bir şekilde dağıtılmışsa, Gini katsayısı “0”a eşittir. Ancak, eğer toplumdaki tüm gelirler sadece bir kişi tarafından elde edilmişse, Gini katsayısı “1”e eşit olur. Bu katsayı, genellikle 100 ile çarpılarak bir indeks şeklinde de ifade edilebilir.

Avrupa’da gelir dağılımı eşitsizliği konusunda en yüksek seviyeye sahip olan ülke Türkiye. AB İstatistik Ofisi Eurostat’ın 2022 yılı verilerine göre, Avrupa Birliği’nde ortalama Gini katsayısı 29,6 iken, Türkiye’nin 2021 yılına ait son verisi 42,6 olarak kaydedilmiştir. Türkiye, bu değerle Avrupa’daki 36 ülke arasında ilk sıraya yerleşiyor. Bu, Türkiye’nin Avrupa’da gelir dağılımı eşitsizliğinin en fazla olduğu ülke olduğu anlamına geliyor.

Türkiye’nin arkasından Bulgaristan (38,4), Litvanya (36,2) ve Letonya (34,3) geliyor.

Slovakya (21,2) ise gelir dağılımın eşitsizliğinin en düşük olduğu ülke. Ardından Slovenya (23,2), Çekya (24,8) ve Belçika (24,9) geliyor.

Gini katsayısı Fransa’da 29,8 ile AB’nin hemen üstünde. Almanya ise 29 ile AB’nin hemen altında bulunmakta.

Avrupa’da ise, Slovakya ve Slovenya’nın ardından gelir dağılımı eşitsizliğinin en düşük olduğu ülke olarak Belarus’un öne çıkması dikkat çekiyor.

Gini katsayısına bakıldığında, Türkiye’nin gelir dağılımı konusunda birçok Afrika ve Asya ülkesinden geride kaldığı görülmekte. Cibuti, İran, Malezya, Tanzanya, Kenya, Senegal, Mali ve Nijerya gibi ülkeler, gelir dağılımı konusunda Türkiye’den daha iyi durumda bulunuyorlar. Gini katsayısı, hanehalkı bireylerinin kişisel kullanılabilir yıllık gelirleri ve hane gelirlerinin toplamından, dönem içinde ödenen vergiler ve diğer düzenli transferler çıkarıldıktan sonra elde edilen kullanılabilir gelirle hesaplanır.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

ETİKETLER: Manşet