TÜRKİYE GELİR DAĞILIMI EŞİTSİZLİĞİNDE AVRUPA’DA İLK SIRADA

Gelir dağılımı eşitsizliği, sosyal adalet ve toplumsal barış açısından önemli bir engel teşkil ediyor. Özellikle Türkiye’de, son yıllarda yoksulların daha da yoksullaştığı, zenginlerin ise daha da zenginleştiği gözlemlenmekte. Ülkede, işçilerin milli gelirden aldıkları pay giderek azalırken, şirketlerin payı artış gösteriyor. Gelir dağılımı eşitsizliğini ölçmede kullanılan göstergelerden olan Gini katsayısına göre, Türkiye ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca dünya genelinde ise 130 ülke içinde 28. sıradadır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında bu eşitsizlik daha da artış gösterdi.

TÜİK‘e göre Gini katsayısı, kişisel gelir dağılımını değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan bir ölçüttür. Gini ölçüsü, “0 ile 1” arasında değişiklik gösterir. Eğer bir toplumda gelir adaletli bir şekilde dağıtılmışsa, Gini katsayısı “0”a eşittir. Ancak, eğer toplumdaki tüm gelirler sadece bir kişi tarafından elde edilmişse, Gini katsayısı “1”e eşit olur. Bu katsayı, genellikle 100 ile çarpılarak bir indeks şeklinde de ifade edilebilir.

Avrupa’da gelir dağılımı eşitsizliği konusunda en yüksek seviyeye sahip olan ülke Türkiye. AB İstatistik Ofisi Eurostat’ın 2022 yılı verilerine göre, Avrupa Birliği’nde ortalama Gini katsayısı 29,6 iken, Türkiye’nin 2021 yılına ait son verisi 42,6 olarak kaydedilmiştir. Türkiye, bu değerle Avrupa’daki 36 ülke arasında ilk sıraya yerleşiyor. Bu, Türkiye’nin Avrupa’da gelir dağılımı eşitsizliğinin en fazla olduğu ülke olduğu anlamına geliyor.

Türkiye’nin arkasından Bulgaristan (38,4), Litvanya (36,2) ve Letonya (34,3) geliyor.

Slovakya (21,2) ise gelir dağılımın eşitsizliğinin en düşük olduğu ülke. Ardından Slovenya (23,2), Çekya (24,8) ve Belçika (24,9) geliyor.

Gini katsayısı Fransa’da 29,8 ile AB’nin hemen üstünde. Almanya ise 29 ile AB’nin hemen altında bulunmakta.

Avrupa’da ise, Slovakya ve Slovenya’nın ardından gelir dağılımı eşitsizliğinin en düşük olduğu ülke olarak Belarus’un öne çıkması dikkat çekiyor.

Gini katsayısına bakıldığında, Türkiye’nin gelir dağılımı konusunda birçok Afrika ve Asya ülkesinden geride kaldığı görülmekte. Cibuti, İran, Malezya, Tanzanya, Kenya, Senegal, Mali ve Nijerya gibi ülkeler, gelir dağılımı konusunda Türkiye’den daha iyi durumda bulunuyorlar. Gini katsayısı, hanehalkı bireylerinin kişisel kullanılabilir yıllık gelirleri ve hane gelirlerinin toplamından, dönem içinde ödenen vergiler ve diğer düzenli transferler çıkarıldıktan sonra elde edilen kullanılabilir gelirle hesaplanır.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

View Comments

Recent Posts

  • Gündem

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Çıkardı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…

6 saat ago
  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

7 saat ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

11 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

11 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

13 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

13 saat ago