Libya’nın yeni geçici hükümetinin başı ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ve Kıbrıs’ı kızdıran tartışmalı 2019 denizcilik anlaşmasına olan bağlılıklarını teyit etti. Ayrıca iki devlet farklı alanlarda destek sözü verdi.
Libya’nın yeni geçici hükümetinin başı ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ve Kıbrıs’ı kızdıran tartışmalı 2019 denizcilik anlaşmasına olan bağlılıklarını teyit etti. Ankara’ya ilk resmi ziyaretinde bulunan Libya Başbakanı Abdul Hamid Dbeibah ile dün Ankara’da yaptığı görüşmenin ardından konuşan Erdoğan, Libya’nın birliğine, yeniden inşasına ve ordusuna destek sözü verdi. Erdoğan, Türkiye’nin ayrıca 150.000 COVID-19 aşı dozu göndermesinin yanı sıra, Kuzey Afrika ülkesinin salgınla mücadelesine yardımcı olmak için Trablus’ta bir salgın hastanesini yöneteceğini belirtti. Büyük bir heyetin eşlik ettiği Erdoğan ve Dbeibah, Libya’da elektrik santrallerinin inşası da dahil olmak üzere beş anlaşmanın imzalanmasını da denetledi. Erdoğan, iki ülkenin Türk şirketlerinin petrol zengini Kuzey Afrika ülkesinde durmuş projeleri tamamlamak üzere geri dönüşünü kolaylaştırmak için adımlar atmayı da kabul ettiğini ifade etti.
Geçici hükümet iş başında
Geçen ay iktidara gelen Libya’nın geçici hükümeti, neredeyse on yıldır iç savaşla parçalanmış bir ülkeyi bir araya getirmeyi amaçlıyor. Ayrıca, ülkeyi 24 Aralık 2021’de yapılacak genel seçime kadar yönlendirmeyi hedefliyor. Türkiye, Libya’da, batıyı kontrol eden başkent Trablus’ta bulunan, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni (GNA) destekleyerek, dönek askeri komutan Halife Hafter’in doğuyu kontrol eden Bingazi merkezli Libya Ulusal Ordusu’na (LNA) karşı, yakın bir şekilde yer aldı. Türkiye, Libya’ya askeri malzeme ve savaşçılar göndererek güç dengesinin Trablus hükümeti lehine değişmesine yardımcı oldu. Türkiye ayrıca, Trablus merkezli hükümetle Akdeniz’deki iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyen Yunanistan ve Kıbrıs’ta protestoları tetikleyen bir anlaşma imzaladı.
Her iki ülke de, diğer doğu Akdeniz ülkelerinin haklarını göz ardı eden ciddi bir uluslararası hukuk ihlali olduğunu söyleyerek anlaşmayı kınadı. Dbeibah, anlaşmanın hem Türkiye hem de Libya’nın ulusal çıkarlarına hizmet ettiğini belirtti. Bununla birlikte, ilgili tüm tarafların çıkarlarını dikkate alacak bir diyalog başlatmanın önemli olduğunu da sözlerine ekledi. Daha önce Dbeibah, hükümetinin iki ülke arasındaki deniz sınırını belirleme ve petrol ve gaz sondaj hakları için münhasır bir ekonomik bölge belirleme müzakerelerini sürdürmek için ortak bir Libya-Yunan komitesi kurmaya istekli olduğunu söylemişti. Bu arada Yunanistan, yedi yıl sonra dünLibya’daki büyükelçiliğini yeniden açtığı için anlaşmanın iptal edilmesi çağrısında bulundu. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Libya’nın alternatif Başbakanı Hüseyin Atiya Abdul Hafeez el-Katrani ile Bingazi’de görüştü ve Libya parlamentosunun Yunanistan’ın yasal gücü olmadığını düşündüğü denizcilik anlaşmasını onaylamadığını kaydetti.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…
Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…
Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…
İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…
Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…