Prof. Dr. Hüseyin Doruk, “2015 yılı itibarıyla hastalığın dünyaya tahmini maliyeti 818 milyar dolar. Eğer Alzheimer bir ülke olsaydı, dünyanın 18. büyük ekonomisi olacaktı.” dedi.
Akademik Geriatri Derneğitarafından düzenlenen “Uluslararası Akademik Geriatri Kongresi”Belek Turizm Merkezi’ndeki bir otelde tamamlandı. Kongrede başta Alzheimer ve Demans olmak üzere Depresyon, Düşme, Diyabet, Hipertansiyon, Parkinson ve Enfeksiyon hastalıkları ele alındı.
Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Prof. Dr. Hüseyin Doruk, dünyada her 3 saniyede bir yeni Alzheimer vakası eklendiğini belirterek, “2015 yılı itibarıyla hastalığın dünyaya tahmini maliyeti 818 milyar dolardır. Buna göre 2018 yılında 1 trilyon, 2030’da ise 2 trilyon dolara ulaşacağı öngörülmektedir. Eğer Alzheimer bir ülke olsaydı, dünyanın 18. büyük ekonomisi olacaktı.” dedi.
Prof. Dr. Hüseyin Doruk,Alzheimer hastalığının görülme sıklığına yönelik yapılan çalışmalarda, 2016 yılında Türkiye’de 500 bin, ABD’de 5 milyon, dünyada da 50 milyon hasta olduğunun tespit edildiğini kaydetti. Bu sayının her 20 yılda bir, neredeyse ikiye katlanacağının öngörüldüğünü vurgulayan Doruk, “2050 yılında hasta sayısının 130 milyonu geçeceği tahmin edilmektedir. Ülkemizde var olduğu hesap edilen 500 bin hastanın yaklaşık 75 bini, yani 7’de biri tedavi ve kayıt altındadır.” dedi.
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi