islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4868
EURO
36,2376
ALTIN
2.961,79
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Ukrayna, Çernobil felaketinin 35.yılını anıyor

Ukrayna, Çernobil felaketinin 35.yılını anıyor
27 Nisan 2021 15:01
A+
A-
Mirat Haber Ajansı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, uluslararası toplumu tarihteki en kötü nükleer felaket olarak kabul edilen 35. yıldönümünde Çernobil felaketinin tekrarlanmasını önlemek için birlikte çalışmaya çağırdı. Zelenskiy, görevimizin güvenliği artırmak ve güvenliği güçlendirmek için mümkün olan her şeyi yapmak olduğunu ve gelecekte benzer bir felaketten kaçınmak ve asla tekrar etmemek olduğunu söyledi. Uluslararası Çernobil Afetini Anma Günü münasebetiyle 26 Nisan’da Çernobil dışlama bölgesi ziyareti sırasındaki adresi televizyonda yayınlandı. Başkent Kiev’de düzinelerce insan bir törene katıldı ve bir Çernobil anıtına çiçek koydu. Diğerleri ise bir gecede hayalet kasaba Prypyat’ta toplandı ve kazada hayatını kaybedenlerin anısına 35 mumla nöbet tuttu.

Felaket, Çernobil santralindeki nükleer reaktör erimesi nedeniyle meydana gelen patlama ve yangından kaynaklandı. Kiev’in 110 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. 26 Nisan 1986’da, Avrupa’nın büyük bir kısmına ölümcül nükleer madde bulutları gönderdi. Yaklaşık 50.000 kişinin yaşadığı Prypyat, radyoaktif enkazın etrafındaki 30 kilometrelik bir dışlama bölgesinde diğer topluluklarla birlikte tahliye edildi. Afetin doğrudan bir sonucu olarak düzinelerce insan, özellikle itfaiyeciler ve diğer ilk müdahale ekipleri öldü. Ancak radyasyon zehirlenmesinin takip eden yıllarda Ukrayna, Beyaz Rusya, Rusya ve diğer ülkelerde binlerce kişiyi daha öldürdüğüne inanılıyor. 2016 yılında, yanan reaktörden gelen radyasyonu tutmak için kullanılan ufalanan bir “lahit”, gelecekteki sızıntıları durdurmak amacıyla 2,3 milyar dolarlık bir metal kubbeyle değiştirildi. İçeride 200 tondan fazla uranyum gömülü kaldı. Bitki örtüsü ve faunanın ıssız sokakları ve binaları ele geçirmesiyle bölge turistleri cezbetti ve Kiev, burayı UNESCO Dünya Mirası Alanı yapmak istiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.