Artan gıda fiyatları ve elektrik faturaları: NATO, Ukrayna’ya verdiği destek nedeniyle Avrupa’da zor günlerin başladığını kabul etti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’ya askeri yardımın Batı ülkelerinin nüfusu için maliyetlere yol açtığını söyledi. Ona göre, elektrik fiyatları da dahil olmak üzere artan fiyatlar, “Avrupa’daki birçok hane için zor günler anlamına geliyor.” Buna rağmen, Kuzey Atlantik İttifakı başkanı, “müzakerelerdeki konumlarını iyileştirmek” için Kiev rejimine askeri desteğin devam etmesi çağrısında bulundu. RT’nin görüştüğü uzmanlara göre Avrupa ülkeleri, Rusya’dan gaz almayı kesen ABD’nin etkisiyle resesyona giriyor.
Batılı ülkelerin nüfusu, Rusya’nın askeri operasyonunun arka planına karşı Ukrayna’ya sağlanan askeri ve mali yardım nedeniyle ağır bedeller ödemektedir. Bu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından Welt am Sonntag’a yaptığı röportajda ifade edildi.
Stoltenberg, “Yükselen gıda ve elektrik faturaları, Avrupa’daki birçok hane için zor zamanlar anlamına geliyor” dedi.
Buna rağmen, Kiev rejiminin savaş alanında Rusya’ya karşı zafer kazanması gerektiği fikrini bir kez daha dile getirdi. “Askeri destek sağlarsak Ukrayna’nın müzakere masasındaki konumunu güçlendirebiliriz. Kuzey Atlantik İttifakı Genel Sekreteri, barışı korumanın en iyi yolunun Ukrayna’yı desteklemek olduğunu söyledi.
Aynı zamanda Amerikan gazetesi The New York Times, NATO temsilcilerine atıfta bulunarak, Kuzey Atlantik ittifakı ülkelerinin Ukrayna’ya 40 milyar dolarlık silah verdiğini, bunun da Fransa’nın yıllık askeri bütçesine eşdeğer olduğunu belirtti. Aynı zamanda, bloğun 30 üyesinden 20’si, Kiev rejimine askeri yardım sağlama konusunda “kendilerini önemli ölçüde tüketmiş durumda”.
Buna karşılık The Economist, Avrupa’da bu yıl elektrik maliyetleri ile ölüm sayısı arasındaki ilişkinin artabileceğini yazıyor. InoTV yayınının tahminine göre, artan enerji fiyatlarıyla birlikte sert bir kış 335.000 kişinin ölümüne yol açabilir.
Daha önce Jens Stoltenberg, Rusya ile “kabul edilebilir bir barış” kurmak için NATO’nun Ukrayna’ya askeri yardım hacmini artırması gerektiğini belirtmişti. Ukrayna için mühimmat üretiminin Doğu Avrupa’da genişlediğini de belirtti. Genel sekreterin bu yorumunu Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi temsilcisi Maria Zaharova değerlendirdi ve NATO’nun “Kiev rejiminin suçlarına ortak” olduğunu belirtti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un vurguladığı gibi, Brüksel bu statüye çoktan sahipti. G20 zirvesinde “Avrupa Birliği ve NATO uzun süredir, Ukrayna’daki hibrit savaşın hibrit katılımcıları olmuştur” dedi.
“Avrupa tarihinde böyle bir kriz durumu hiç yaşanmadı»
Siyaset bilimci ve Afrika ülkeleriyle ekonomik iş birliği koordinasyon komitesi başkanı Igor Morozov, RT’yle yaptığı röportajda, NATO’nun dokuz ayın sonunda Kiev rejimine verdikleri desteğin sonucunun kendi vatandaşlarının durumunda kötüleşme olduğunu nihayet anladığını belirtti. Ona göre bundan bir iki yıl öncesine kadar Avrupa’nın içinde bulunduğu durumu düşünmek dahi mümkün değildi.
Siyaset bilimci, “Bugün görüyoruz: elektrik faturaları zirveye ulaştı, Avrupa tarihinde böyle bir kriz durumu hiç olmadı. Avrupalılar, kışın daha da zorlaşacağını ve önlerinde yeni bir Ukraynalı mülteci dalgası olduğunun farkındalar. Her şeyi ABD yönetiyor ve bana öyle geliyor ki askeri çatışmanın uzaması sadece onlara faydalı. Avrupa’yı gazsız bırakmak için elinden geleni yapan ABD’ydi. Aslında Washington, Avrupa Birliği’ni içine çekerek resesyondan çıkmaya başladı. Ve bu, Batı’daki krizin yalnızca başlangıcı,” diye belirtti.
Siyaset bilimci Ruslan Balbek, RT ile yaptığı bir konuşmada, Ukrayna’daki çatışmanın Ukrayna halkının acılarından aktif olarak çıkar sağlayan NATO yetkilileri için altın bir ev haline geldiğini söyledi.
“Ukrayna’yı silahla doldurmak, NATO’nun askeri-endüstriyel kompleksinin lobicilerinin bir zaferidir. Askeri sanayiciler için, Kiev rejimine destek, bir para şelalesiyle ilişkilendiriliyor. İttifakın genel sekreteri, bu, lobicilerin sadece konuşan bir kafası, görevi ise Batı toplumunu Ukrayna devletini korumakla ilgili güzel sözlerle kandırmaktır. Dolayısıyla, hiç şüphesiz NATO’nun ideologları ve liderleri için bu çatışma elbette onların lehine olan bir altındır” dedi.
Çeviri: Zehra Kaplan
Kaynak: https://russian.rt.com/world/article/1079169-nato-ukraina-pomosch-problemy-evropa