Fransa Senatosu önümüzdeki günlerde oylayacağı sözde ayrılıkçılık karşıtı tasarısına Uluslararası Af Örgütü itirazda bulundu, tasarının Müslümanlara ayrılıkçılık yaptığını belirtti.
Fransa Senatosu önümüzdeki günlerde oylayacağı sözde ayrılıkçılık karşıtı tasarısına Uluslararası Af Örgütü itirazda bulundu, tasarının Müslümanlara ayrılıkçılık yaptığını belirtti.
Fransız Senatosu sözde, ayrılıkçılık karşıtı tasarıyı tartışmaya hazırlanırken, Uluslararası Af Örgütü insan hakları grubu, yasa tasarısının birçok sorunlu hükmünün kaldırılması veya değiştirilmesi için son dakikada bir itirazda bulundu. Senato tartışması, ülkenin alt kamarası Ulusal Meclis milletvekillerinin 16 Şubat’ta yapılan bir oylamada ezici bir çoğunlukla lehine oy vermesinden sonra geldi. Senato, Başkan Emmanuel Macron’un merkezci La République En Marche (LREM) partisi tarafından yönetiliyor. Muhafazakâr liderliğindeki Senato’nun tasarıyı onaylaması bekleniyor. Af Örgütü dün yaptığı açıklamada, yasa kapsamında planlanan yeni düzenlemelerin ülkedeki Müslüman azınlığa karşı daha fazla ayrımcılığa yol açacağını belirtti.
Macron hükümeti, tasarının cumhurbaşkanının İslamcı ayrılıkçılık olarak adlandırdığı şeyi ele alacağını ve ülkenin laik sisteminin altını çizeceğini söyledi. Ancak eleştirmenler, bunun din özgürlüğünü ihlal ettiğini ve 5,7 milyon nüfusuyla Avrupa’nın en büyüğü olan Fransa’daki Müslüman azınlığı haksız yere hedef aldığını iddia ediyor. Yasa, İslam kelimesinden özel olarak bahsetmiyor, ancak Fransız Müslümanlar, tedbirlerin onları ayırdığını söyleyerek aylardır protesto ettiler. Af Örgütü, mevcut durumunda, tasarının çeşitli yönlerinin Fransa’da örgütlenme ve ifade özgürlüğünün korunması ve ayrımcılık yapmama ilkesine ilişkin endişeleri artırdığını belirtti.
Devletten veya yerel bir makamdan hibe için başvuran herhangi bir örgütün bir cumhuriyetçi taahhüt sözleşmesi imzalaması gerektiğini belirten 6. Madde de dâhil olmak üzere 50’den fazla maddesinin birkaçını sorunlu olarak gösterdi. Örgütleri tasfiye eden yetkililere verilecek. Tasarı, evde eğitim ve dini kuruluşların yabancı fonlarını düzenlemeyi ve çok eşliliği ve sözde bekâret sertifikası veren doktorları engellemeyi de amaçlıyor. Mevzuat, öğretmen Samuel Paty’ye 16 Ekim’de düzenlenen ölümcül saldırı da dâhil olmak üzere, geçen yılın sonlarında gerçekleşen üç saldırıdan sonra oldukça yoğun bir ortamda tartışıldı. Paty’nin, öğrencilerine ifade özgürlüğü dersi sırasında Hz.Muhammed’in karikatürlerini gösterdiği iddia edilmiş, bir Çeçen genç de öğretmeni bıçaklamıştı.