Türkiye’nin en başarılı 50 kadın CEO’su arasında gösterilen Esen Tümer, teknoloji alanında bir unicorn şirketine sahip olan ilk kadın CEO olmayı hedefliyor.
Türkiye’nin en başarılı 50 kadın CEO’su arasında gösterilen Esen Tümer, teknoloji alanında bir unicorn (milyarlık yeni şirket) sahibi olan ilk kadın CEO olmayı hedefliyor.
Türkiye’nin en başarılı 50 kadın CEO’su arasında gösterilen Esen Tümer, teknoloji alanında bir unicorn şirketine sahip olan ilk kadın CEO olmayı hedefliyor. Unicorn ya da tek boynuzlu at şirketi, 1 milyar doların üzerinde bir değere sahip yeni kurulan özel bir şirket demek. ABD’de Harvard Üniversitesi’nde yapay zeka (AI) ve sinirbilim okuduktan ve ABD merkezli Columbia Üniversitesi’nde Nesnelerin İnterneti (IoT) eğitimi aldıktan sonra, yapay zeka teknolojilerinin giderek artan önemini fark eden Esen, kariyerine Microsoft’ta başlamış, ardından ABD’de Johnson & Johnson ve Ethicon Endo-Surgery Inc., Orta Doğu’da Royal Philips ve Türkiye’de Medtronic gibi birçok farklı ülkede çeşitli bölgesel yönetici rolleri üstlenmiş. Son 25 yıldır medikal sağlık sektöründe çalıştıktan sonra, 2020’de korona virüs salgınının başlamasından hemen önce teknoloji alanına taşınmaya ve Türkiye – ABD merkezli iki teknoloji şirketi kurmaya karar verdi.
Al tech ve bioscience, dünyada hızla büyüyen iki alan ve şirketleri Essential Evolutions ve Infinitech’in bu alanlara odaklandığını belirtiyor. Gelecek, bu ikisinin birleşimiyle şekillenecek, diye ekleyerek, pandemiyle birlikte bunun her zamankinden daha görünür hale geldiğini de sözlerine ekledi. Özellikle COVID-19 dönemi için büyük çözümlerden biri olarak kabul edilen anti-mikrobiyal, anti-viral akıllı tekstiller ve sensörlü giyilebilir ürünler gibi pek çok alanda Türkiye’de yerli üretim yapıyorlar. Yapay zekânın sağlık sektörünün işleyişinin ayrılmaz bir parçası haline geldiğine işaret eden Tümer, çağdaş yaşamın her köşesinde etkisi olduğunu ifade etti. Onun görüşüne göre, AI sağlık hizmetleri, klinik araştırma, ilaç geliştirme ve sigortanın merkezinde olacak. İki şirketin 2023 yılı sonunda toplam 70 milyon dolar ciroya ulaşacağını öngörüyor.
COVID-19 krizi birçok sektörü olumsuz etkilese de, bu teknoloji odaklı şirketleri tam zamanında kurarak mantıklı bir karar almış gibi görünüyor. Aynı zamanda akademisyenlerin, teknoloji start-up’larının ve girişimcilerin farklı sektörlerde yapay zeka kullanımına ilişkin yeni fikirler oluşturmak için bir araya geldiği Türkiye Yapay Zeka ve Teknoloji Derneği’nin kurucusu.