Ramazan ayı boyunca aşırı yemek tüketmek, kutsal ayın amacına aykırı olsa da, birçok Müslüman için özel yiyeceklerin tadını çıkarma zamanıdır ve bu da çoğu zaman aşırı yemeye neden olur.
Ramazan ayı boyunca aşırı yemek tüketmek, kutsal ayın amacına aykırı olsa da, birçok Müslüman için özel yiyeceklerin tadını çıkarma zamanıdır ve bu da çoğu zaman aşırı yemeye neden olur. Yıllardır, Müslüman dünyasında pek çok kişi obezite ile ilgili sorunlar yaşıyor ve sağlıksız diyetler çeşitli kötü sağlık koşullarına yol açıyor. Bu konuyla mücadele için çok sayıda kampanya başlatılırken, Ramazan ayında onların tavsiyeleri kulağa sağır geliyor. Vakaların büyük çoğunluğunda, İslam’daki büyük günahlardan birinin doğrudan sonucu olan obezite, diğer hastalıkların yanı sıra Tip 2 diyabet, yüksek kolesterol ve hipertansiyon ile önemli ölçüde ilişkilidir. Herhangi biri sağlıklı alışkanlıklar edinmek veya kötü alışkanlıkları bırakmak isterse, Ramazan bunu yapmak için mükemmel bir fırsat.
Beslenme uzmanları ve fitness eğitmenleri, Ramazan ayında egzersiz yapmak için en iyi zamanın olmadığını söylüyor. Aksine, antrenmanın süresi ve yoğunluğu kişiden kişiye değişebilir. Ramazan ayında egzersiz yapmak kişinin programının esnekliğine bağlıdır. Bununla birlikte, oruçlu bir kişinin nasıl ve ne zaman egzersiz yapması gerektiğine dair birçok efsane vardır. Popüler bir tavsiye, insanlar iftardan önce egzersiz yaparsa kalori yakacak ve kilo vereceklerini söylüyor. Ancak birçok insan oruçluyken kendini hasta ve mide bulandırıcı hissettiği için egzersiz yapamıyor ve kan şekeri düşüyor. Daha sonra, yapmaları gereken tek şeyin egzersizlerinin zamanlamasını ve doğasını değiştirmek olduğunu bilmeden egzersiz yapmaktan vazgeçerler. Bununla birlikte, iftarın hemen öncesinde spor yapmayı tercih etmeniz halinde, sonrasında bol su içmek çok önemlidir. Protein sallanması ve az karbonhidrat içeren besleyici yoğun bir yemek ideal bir iftar yemeği olacaktır.
Beslenme uzmanları, sahur için yediklerimizin ertesi gün enerji seviyemizi belirleyeceğini söylüyorlar. Bol miktarda protein ve sebze içeren bir öğün olmalıdır. Ramazan ayında kötü beslenme alışkanlıklarından dolayı asit reflü gibi sindirim sorunları da ortaya çıkmaktadır. Bu tür sindirim sorunları olan kişiler midelerini tahriş eden belirli yiyeceklere dikkat etmelidir. Egzersiz yapmayı planlıyorlarsa bu yiyeceklerden kaçınılmalıdır ve bunun yerine antrenmandan önce birkaç hurma, çorba ve bir çay veya bir fincan kahve onlara yeterli enerji sağlayacak ve sonrasında tam bir öğün tasarrufu sağlayacaksa. Beslenme uzmanları ayrıca sindirim sorunlarından kaçınmak için hem iftar hem de sahurun porsiyonlara bölünmesini tavsiye ediyor. Normal sindirim akışına sahip insanlara beslenme uzmanları, karbonhidrat ve tatlı alımını sınırlarken, bol miktarda su ile nemlendirmeyi ve salata gibi bol sulu yiyecekler yemeyi önermektedir. Oruç, vücudu toksinlerden arındırır ve hücreleri, gıdalardan sürekli bir yakıt akışı her zaman mevcut olduğunda genellikle uyarılmayan işlemlere zorlar. Ramazan, insanların en çok özdenetim, sağlıklı alışkanlıklar edinme veya kötü alışkanlıkları bozma zamanı olduğu için, her zamankinden daha kolay olacaktır. Bu nedenle Müslümanlar bu ender fırsatı değerlendirmelidir.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…
Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…
Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…
İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…
Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…