Dünyamızda son birkaç yıl içinde giderek artan oranda yapay zeka yönetimindeki robotlar oldukça ilgi çekiyor. Türkiye dahil pek çok ülke, yapay zeka denetimindeki bu robotları tıp, uzay ve hizmet sektöründe nasıl kullanacağını ve neler yapabileceğini tartışıyor.
Yüce Allah insanı erkek ve kadın olarak yaratmış ve onlara ergenlik sonrasında her zaman ilişkiye girebilecek yetenekle donatmıştır. Cinsel ilişkinin tek meşru yolu da erkekle kadının evlilikleri kılınmıştır.
Evlilik içinde de yasaklı olan anüs yolu ve regl /adet dönemi ilişkisi dışında evli çiftlerin ilişkisi Allah’ın razı olduğu ilişkidir ve sevaplı olan bir ameldir.
İslam, evlilik dışı ilişki olan ve haram kılınan zinaya düşme tehlikesi dışında mastürbasyona da sıcak bakmaz. Çünkü ondada hayat maddesinin israfı vardır.
İslam açısından yeryüzündeki en iğrenç cinsel ilişki türleri eşcinsel ilişki ile çocuklarla ilişkidir. Buna bir de hayvanlarla ilişkiyi ilave edebiliriz. Bu pisliklerin her biri haram kılınmıştır. Bunlar hayat maddesinin israfıdır ve insan neslini tehdit eden bir azgınlıktır.
Teknolojik gelişmeler hayatı değişime zorluyor. Borca dayalı para sistemi ve faize dayalı ekonomiler fakirliği artırıyor. Kadınlar çalışsa bile evlilikler zorlaşıyor ve boşanmalar da artıyor.
Oysaki cinsel hayat ihtiyaç olarak varlığını koruyor. Böyle olunca akla gelmedik sorular da gündeme düşüyor.
“Yapay kadınlar ve erkeklerle ilişkiye girilebilir mi?” sorusu yöneltiliyordu. Şimdi de “Yapay zekanın kontrolündeki robotlarla ilişkiye girilebilir mi?” sorusu sorulur olmaya başladı.
Her soru yerindedir ve İslam bilginleri cevap üretmek durumundadır.
Mesele yalnızca “Yapay zekânın kontrolündeki robotlarla ilişkiye girilebilir mi?” şeklinde olsa, “caizdir” cevabı verilebilir ama konu bu kadar basit değil. Açalım:
Zina gibi aileyi ve nesli tehdit eden ahlâkî sakıncalar taşımayacağından yapay eşler ve robotlarla ilişki, zina ve eşcinsellik türü haram ilişki gibi görülemez. Bu tür ilişkiler zina ve eşcinselliğe hatta masturbasyona bile tercih edilebilir.
Bütün mesele insanlığın yapay eşler ve robotlarla ilişkiye ihtiyaçlı olup olmadığıdır. Allah erkekler ve kadınları eşit sayıda yaratmış gibidir. Üstelik özel şartları içinde birden fazla kadın eşle evlilik de caiz kılınmıştır.
İnsanlığın ana görevi evlilikleri kolaylaştırıcı ve destekleyici sosyal politikalar oluşturarak cinsel hayatın evlilikte yaşanır olmasını sağlamaktır. Evlilik yolu cinsel yönden daha çok tatmin edicidir. Üremeyi kolaylaştırıcıdır. Daha sağlıklı nesillerin yetmesine vesiledir. Hayat maddesi olan spermlerin israfını engelleyicidir. İnsana ve halâl cinsel partnere değer vermektir.
Cinsellik amacıyla yapay araç ve robotların üretimi ve pazarlaması için kullanılacak mal ve insan iş gücü israfı de başlı başına bir problemdir.
İslam‘da kâfirliğe açılan en büyük günahlardan biri de harama halâl ve halâle haram demektir, böylece insanlar üzerinde bir tür ilahlaşmaktır.
Bu sebeple biz bahse konumuzda kesin bir yargıya varamıyoruz. Ama asıl olan, haramlığı açık olmayan konularda caiz ve halâl oluştur. Ne var ki her caiz ve halâl görülen işlerin yapılması şeklinde bir görevimiz de yoktur.
Yazımız konumuzla ilgili ayeti hatırlatarak bağlayalım:
“Dillerinizin uydurduğu yalana dayanarak: “Bu helâldir, bu da haramdır” demeyin, çünkü Allah’a karşı yalan uydurmuş oluyorsunuz. Kuşkusuz Allah’a karşı yalan uyduranlar kurtuluşa eremezler.” (Nahl 116)
ALİ RIZA DEMİRCAN
MİRATHABER.COM -YOUTUBE-