Gündem

YAPAY ZEKAYA NE KADAR GÜVENİLEBİLİR?

Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, yapay zeka ile haber hazırlama konusunda özellikle bir uyarı yaptı. Bununla beraber insanların ve toplumların kaderini etkileyecek olumsuz sonuçlara dikkat çekti.

Adıgüzel, yapay zeka kullanarak haber hazırlamanın potansiyel tehlikelerine işaret etti. Ardından şunları söyledi:

Gazetecilik, her çağda farklı boyutlarda ilerler. Günümüzde dijitalleşme ile önceki çağlara kıyasla çok daha hızlı bir şekilde şekil değiştirdi. Haber verme işlemi, gazetecilik mesleğinin temelidir. Gazetecilerin haber toplamak ve bu haberi doğru bir şekilde izleyicilerine ulaştırmak gibi bir görevi bulunmaktadır. Daha önce basılı gazeteler aracılığıyla gerçekleştirilen bu işlem, 21’inci yüzyılın sonları itibarıyla değişti. Dijitalleşmenin hızlanmasıyla artık basılı kağıtlar yerine ekranlar, cep telefonları, tabletler ve yapay zeka geldi.

Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adıgüzel, teknolojinin ve yapay zekanın gazetecilikte kullanımı üzerine değerlendirme yaptı. Araçların dikkatli kullanılmaması durumunda olumsuz sonuçlar doğabileceğini belirtti. Yanlış bilgi içeren veri setlerinin, yapay zekanın dezenformasyon üretmesine yol açabileceğine dikkat çekti. Adıgüzel, “Eğer dijital ortamdaki yanlış bir veriyse, yapay zeka da o yanlış veriyi çekerek sizin haber kurgunuzu yapabilmekte.” diye yanıtladı.

Gazze ile ilgili bir haberi yapay zekada hazırlatıp Türkiye’de servis edebilir miyiz ?

Prof. Dr. Adıgüzel, yapay zeka araçlarının hem Türkiye’de hem de uluslararası düzeyde sıkça kullanıldığına dikkat çekti. Ancak, veri kaynaklarının doğru şekilde kontrol edilmeden haberlerin yayımlanmasının ciddi riskler taşıyabileceğini söyledi.

Adıgüzel şunları belirtti:

“Devam etmekte olan Hamas’la İsrail arasındaki bu çatışmayı yapay zekaya sorun. Veya İsrail’in Hamas’a ve Filistin’e uyguladığı, soykırıma varan savaşla ilgili bir şey sorun. Sizce bu soruların karşılığında nasıl bir cevap yazacak? Peki verdiği cevabı siz Türkiye’de haber olarak servis edebilir misiniz?”

Gazze ve benzeri haberlerin, uluslararası haber ajanslarından çekilerek hazırlandığını söyleyen Adıgüzel şöyle devam etti:

O haber ajanslarının özellikle taraf tutarak dezenformasyona açık kapı bırakan veriler paylaştığının farkındayız ve bilincindeyiz.

Dolayısıyla yapay zekaya bir haber yazdırırken, yaptığınız haberin hangi tarafa hizmet ettiğine dikkat edin. Yazdırdığınız bir haber, bir insanın, bir ulusun, bir devletin, bir toplumun neredeyse kaderini etkileyecek kadar kötü sonuçlar doğurabilir. Yapay zekaya haber yazdırırken bunun farkında olmanız gerekiyor.”

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

View Comments

Recent Posts

  • Gündem

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Çıkardı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…

3 saat ago
  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

4 saat ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

7 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

8 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

9 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

9 saat ago