Yargıtay’da emsal nitelikteki kararlara daha kolay erişilebilmesi ve içtihat tutarlılığını sağlamak için geliştirilen yapay zeka sisteminin 2023 yılında hizmet vermeye başlaması planlanıyor. Aynı zamanda sistemle, 200-300 sayfalık dava dosyalarının özetlerinin de hazırlanabilmesi, böylelikle savcılık ve müzakere süreçlerinin de hızlandırılması sağlanacak.
Avrupa Konseyi ile yürütülen Yargıtay’ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında yapay zeka tabanlı geliştirilen sistemle, güncel ve emsal kararların yaygınlaştırılmasının kolaylaştırılması ve adli kalitenin yükseltilmesi amaçlanıyor.
Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi gereği 2015 yılından itibaren Yargıtay’ın bütün kararları kamunun erişimine açıldı. Bu süreçte duyurulan 6 milyondan fazla karar, güncel ve yol gösterici değeri yüksek kararların tespitinde zorluklar yaşanmasına neden oldu.
Yargıtay, bunun önüne geçebilmek amacıyla yapay zeka tabanlı sistem geliştirerek kullanıcıların bireysel özelliklerine göre en güncel kararlara önem sırasına göre kolayca ulaşmasını amaçlıyor.
İhale sürecinde sona gelinen sistemin devreye girmesiyle, arama yapılan konudaki emsal kararların ve yasa değişikliğinin ardından kararların öncelikle kullanıcıya sunulması planlanıyor.
Aynı zamanda sistemle, 200-300 sayfalık dava dosyalarının özetlerinin de hazırlanabilmesi, böylece savcılık ve müzakere süreçlerinin de hızlandırılması sağlanacak.
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay’ın 2021 değerlendirme toplantısında yapay zeka tabanlı sistemlerin dünyanın çeşitli ülkelerinde kullanıldığını ifade etmiş, bunun Yargıtay’da da kullanılması gerektiğini söylemişti.
Akarca, ücretsiz olmasını planladıkları sistemin oturması durumunda özellikle hukuk davalarında vatandaş ve avukatların elindeki delil ve verileri sisteme girerek davayı kazanma olasılığını da öğrenebileceklerini, buna göre dava açıp açmama kararı verebileceklerini belirtmişti.