islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

YÂSÎN SÛRESİ 

YÂSÎN SÛRESİ 
11 Eylül 2023 10:06
A+
A-

GİRİŞ

Yâsîn Suresi, Kur’an-ı Kerim’in resmi sırasına göre 36, iniş sırasına göre 41. suresidir. Surenin ilk ayetinde “yâ” ve “sîn” harfleri bulunduğu için, sureye “Yâsîn Suresi” adı verilmiştir. Bu surede Hz. Muhammed’in (sav.) gerçek peygamber ve Kur’an-ı Kerim’in de Allah tarafından gönderilmiş ilahi bir kitap olduğu vurgulanmaktadır. Ayrıca surede ahiret hayatının varlığı, Yüce Allah’ın üstün kuvvet ve kudretine dikkat çekilmekte, çeşitli ders ve ibretler sunan bir kıssa anlatılmaktadır. Surenin özellikle ölmek üzere olan kişilerin yanında okumanın ve ölmüşlerin ruhu için okumanın faziletine dair çeşitli rivayetler vardır. Hz. Muhammed’in (sav.) bu sureye ayrı bir önem verdiği bilinmektedir. Dolayısıyla bu sure, Müslümanlar arasında fazla okunmaktadır. Bu sureyi bölümler halinde ele alarak izah etmeye çalışacağız.

METİN VE MEAL

يس {1} وَالْقُرْآنِ الْحَكِيمِ {2} إِنَّكَ لَمِنَ الْمُرْسَلِينَ {3} عَلَى صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ {4} تَنزِيلَ الْعَزِيزِ الرَّحِيمِ {5} لِتُنذِرَ قَوْماً مَّا أُنذِرَ آبَاؤُهُمْ فَهُمْ غَافِلُونَ {6} لَقَدْ حَقَّ الْقَوْلُ عَلَى أَكْثَرِهِمْ فَهُمْ لَا يُؤْمِنُونَ {7} إِنَّا جَعَلْنَا فِي أَعْنَاقِهِمْ أَغْلاَلاً فَهِيَ إِلَى الأَذْقَانِ فَهُم مُّقْمَحُونَ {8} وَجَعَلْنَا مِن بَيْنِ أَيْدِيهِمْ سَدّاً وَمِنْ خَلْفِهِمْ سَدّاً فَأَغْشَيْنَاهُمْ فَهُمْ لاَ يُبْصِرُونَ {9} وَسَوَاء عَلَيْهِمْ أَأَنذَرْتَهُمْ أَمْ لَمْ تُنذِرْهُمْ لاَ يُؤْمِنُونَ {10} إِنَّمَا تُنذِر مَنِ اتَّبَعَ الذِّكْرَ وَخَشِيَ الرَّحْمَن بِالْغَيْبِ فَبَشِّرْهُ ِمَغْفِرَةٍ

وَأَجْرٍ كَرِيمٍ {11} إِنَّا نَحْنُ نُحْيِي الْمَوْتَى وَنَكْتُبُ مَا قَدَّمُوا وَآثَارَهُمْ وَكُلَّ شَيْءٍ أحْصَيْنَاهُ فِي إِمَامٍ مُبِينٍ {12}

1 – Yâ, sîn!

2 – Hikmetli Kur’an’a ant olsun.

3 – Muhakkak ki sen, gönderilmiş elçilerdensin.

4 – Sen, dosdoğru bir yol üzerindesin.

5 – Yani sen, üstün olan ve esirgeyen Allah’ın indirdiği Kur’an yolu üzerindesin.

6 – Sen, babaları uyarılmamış, böylece kendileri de gafil kalmış bir kavmi uyarmak için gönderildin.

7 – Muhakkak ki azabı haber veren söz, onların çoğu üzerine hak oldu. Artık onlar inanmazlar.

8 – Muhakkak ki biz, onların boyunlarına, çenelerine kadar dayanan demir halkalar geçirdik. Bu nedenle kafaları yukarı kalkıktır.

9 – Biz, onların önlerinden ve arkalarından birer set çekerek gözlerini perdeledik. Artık onlar görmezler.

10 – Sen onları uyarsan da, uyarmasan da onlar için fark etmez. Onlar, inanmazlar.

11 – Sen, ancak uyarıya uyanı ve görmediği halde Rahman’dan korkanı uyarırsın. İşte sen, onu bir bağışlanma ve üstün bir mükâfat ile müjdele.

12 – Muhakkak ki biz, ölüleri diriltiriz. Onların önden takdim ettiklerini ve eserlerini yazarız. Biz her şeyi, apaçık bir kitapta korumuşuz.

KURAN-I KERİM, HİKMET DOLU BİR KİTAPTIR

Surenin birinci ayetinde anlatılan “Yâsîn” kelimesinin ne demek olduğu hakkında çeşitli yorumlar yapılmıştır. Muhtemelen “Ya Muhammed!” anlamındadır. Ondan sonra Yüce Allah hikmet dolu Kur’an ile yemin ederek Hz. Muhammed’in (sav.) Allah tarafından gönderilen peygamberlerden olduğunu haber vermektedir. Kur’an-ı Kerim’de, çeşitli hikmetler anlatılmaktadır. Hz. Muhammed’in (sav.) zamanından bu yana, Kur’an-ı Kerim’de haber verilen çeşitli hikmet ve bilgiler üzerinde çok yönlü çalışmalar yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Bilim insanları, felsefeciler, kendi branşlarına göre Kur’an-ı Kerim’den istifade etmektedirler. Kur’an-ı Kerim’de haber verilen bilgi ve hikmet üzerinde ne kadar çalışılırsa çalışılsın, bu hikmetin sonu gelmez ve enginliği devam etmektedir.

1. MUHAMMED (SAV.), ALLAH TARAFINDAN GÖNDERİLMİŞ BİR PEYGAMBERDİR

Yüce Allah bu ayetlerde yemin ederek Hz. Muhammed’in (sav.) Allah tarafından gönderilen peygamberlerden olduğunu haber vermektedir. Allah tarafından peygamber olarak gönderilen Hz. Muhammed (sav.), dosdoğru bir yol üzerinde bulunmaktadır. Onun yolu, Kur’an yoludur. O, bununla babaları uyarılmamış insanları uyarmıştır. Uyarıldığı halde inanmayan insanlar, azabı hak etmektedirler. Burada onların bu inkârları ve yaşadıkları durum, edebi bir üslupla anlatılmaktadır. Tarihin her döneminde durum aynıdır. İnanmayan insanları zorla imana, inanca getirmek mümkün değildir. Peygamberler bile, Allah hidayet vermeyince yakınlarını zorla hidayete getirememişlerdir.

SONUÇ

Kur’an-ı Kerimde 114 sure bulunmaktadır. Bu surelerden biri de “Yâsîn Suresi”dir. Bu surenin okunmasının fazileti ve sevabı hakkında çeşitli rivayetler anlatılmaktadır. Bu nedenle Müslümanlar tarafından çok okunmaktadır. İlk ayetlerinde Hz. Muhammed’in (sav.) Allah tarafından dosdoğru bir yol üzere gönderilmiş olduğu ve Kur’an-ı Kerimin de Allah tarafından gönderilen hikmet dolu bir kitap olduğu vurgulanmaktadır. Her peygamber gibi Hz. Muhammed (sav.) de peygamberlik görevi gereği insanları uyarmıştır. İnanan inanır, inanmayan inanmaz. İnanmayanların durumu, edebi bir üslupla anlatılmaktadır.

Herkese selam, saygı ve hürmetler.

Anahtar Kelimeler: Yâsîn, Hz. Muhammed (sav.), Kur’an-ı Kerim, insanların uyarılması.

 

HAFTANIN AYETİ “YASİN SURESİ 55-56-57-58”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.