islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4764
EURO
36,4423
ALTIN
2.951,48
BIST
9.375,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Yaşlıları Süper Güçlü Kılan Giyilebilir Robot

Yaşlıları Süper Güçlü Kılan Giyilebilir Robot

Mirat Haber Ajansı

Florida Jacksonville’deki Brooks Cybernic Tedavi Merkezi, Japonya’da geliştirilen benzersiz bir rehabilitasyon teknolojisi olan karma destekçi uzuv anlamındaki Hybrid Assistive Limb (HAL) sistemini deneyen ilk ABD merkezi olmuştu. HAL giyilebilir bir siborg. Omurilik yaralanmaları ve kas distrofisi olanların hareketlerini yeniden kazanmalarına, sinirlerini ve kaslarını güçlendirmelerine yardımcı oluyor. Dış iskeletler olarak bilinen, mekanik kas görevi gören küçük elektrik motorları tarafından çalıştırılan eklemlere sahip bir tür hafif takım elbise. Gerçekten akıllara durgunluk veren şey, hastaların beyin dalgalarını kontrol etmek için kullanmalarıdır. HAL, Japon robotikçi Yoshiyuki Sankai tarafından geliştirilmiş. Ancak bundan yararlanmaya çalışan sadece engelli veya sakat olanlar değil. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, 2050 yılına kadar 60 yaşın üzerinde 2 milyardan fazla insan olacak ve dış iskeletler dünyanın yaşlanan nüfusunun kendi kendine sürdürülebilirliğine bir çözüm sunabilir. İnsan vücudu yaşla birlikte yıprandıkça, kendi aktif zihinlerinden güç alan bir dış iskelet, insanların ayakta kalmasına yardımcı olabilir.

Piyasalar ve Piyasalar araştırma şirketine göre, bu kadar büyük potansiyel uygulamalarla küresel tıbbi dış iskelet pazarı 2023 yılına kadar tahmini 2,8 milyar dolar değerinde olacak. Ancak sadece HAL’i takıp saniyeler içinde sprint yapmayı bekleyemezsiniz. Rehabilitasyon için zaman, kararlılık ve bir fizyoterapistin yardımı ve hastaların HAL’i koşu bandında kullanırken desteklenmesini ve dik tutulmasını sağlayan bir vücut ağırlığı koşum takımı gerekir. Sankai’ye göre, genellikle 2 ila 10 arasında hafif hareketlilik sorunları olanların HAL’a alışmaya çalışması gerekir, böylece sensörler ve beyin birlikte çalışmaya başlayabilir. Şu anda Sankai’nin dış iskeletleri Japonya, Filipinler, Almanya ve Polonya’da hastaların kas hareketlerini iyileştirmelerine yardımcı oluyor. HAL adının Stanley Kubrick’in 1968’de çektiği ünlü 2001 Uzay Macerası filminde kontrolden çıkıp sahibini öldürmeye çalışan yapay zekanın adından esinlenmiş olmasının biraz endişe verici olduğu da gözlemciler tarafından ifade edilen bir dip not.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.