Birleşmiş Milletler, Yemende savaşan taraflar yemen hükümeti ve husilerin iki aylık bir ateşkesi kabul ettiğini belirtti.
Ateşkes, Körfez İşbirliği Konseyi’nin gözetiminde Suudi başkenti Riyad’ın ev sahipliğinde düzenlenen barış görüşmelerinin (Yemen istişarelerinin) ikinci günü olan Cuma günü Birleşmiş Milletler Özel Elçisi Hans Grundberg tarafından duyuruldu. Grundberg ateşkesle ilgili yaptığı açıklamada her iki tarafın da Yemen içerisi ve çevresinde hava, kara ve denizde gerçekleşecek askeri hareketliliğin tamamının durdurulması konusunda anlaştığını” duyurdu. Aynı zamanda Suudi liderliğindeki koalisyon ile İran destekli Husi isyancılar arasındaki anlaşmanın, kutsal Ramazan ayının ilk günü Cumartesi günü Yemen saatiyle 13:00 (16:00 GMT) itibarıyla yürürlüğe girmesi planlanıyor.
İki taraf da bunu kabul ederse ateşkes uzatılabilir. Bu, 2014’ten bu yana ülke çapındaki ilk ateşkes.
ABD Başkanı Joe Biden, BM aracılığındaki ateşkesi “Yemen halkının uzun zamandır beklediği süreç” olarak övdü. Ancak bu adımın her ne kadar önemli de olsa yetersiz olduğunu da vurguladı. Buna göre ateşkesi zorunlu ve kesin kılmak gerekmektedir ve tıpkı daha önceden de söylendiği gibi bu savaşın bitirilmesi gerekir. Ateşkes anlaşmasına göre, yakıt gemilerinin Kızıldeniz’de Husilerin kontrolündeki Hudeyde limanına geçişine izin verilecek. Ayrıca isyancıların elindeki başkent Sanaa’daki havalimanından Kahire ve Amman’a ticari uçuşlara da izin verecek.
BM elçisi, ülkenin güneybatısındaki kuşatma altındaki Taiz kentine giden yolların da açılacağını söyledi.BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, tüm tarafları anlaşmayı mümkün olan en kısa sürede uygulamaya çağırdı.Suudilerin yönettiği koalisyon, başkent Sanaa’yı ve kuzeydeki birkaç şehri ele geçirdikten sonra 2015’ten bu yana Yemen ve Yemen Devlet Başkanı Abd Rabbo Mansour Hadi’yi kaçmaya ve Suudi Arabistan’a sığınmaya zorlayan Husiler’le savaşıyor. Aynı zamanda Husiler Suudi Arabistan’a ve müttefiki olan Birleşik Arap Emirlikleri’ne saldırmak için insansız hava araçları ve balistik füzeler kullanıyor
Raporlar, Yemen’deki savaşın kurbanlarının sayısının 130.000’e ulaştığını ve bunun da Birleşmiş Milletler’i ülkede olup bitenleri dünyadaki en kötü insani kriz olarak tanımlamaya sevk ettiğini gösteriyor.
Bu çatışma, ülkenin sağlık hizmetleri, güvenilir içme suyu eksikliği ve kötüleşen ekonomik koşullara ek olarak yaklaşık beş milyon insanı etkileyebilecek bir kıtlığa yaklaşmasına da neden oldu.