Hindistan’ın federal kirlilik kontrol kurulu, eyaletlerin ve yerel organların başkent Yeni Delhi’de kötüleşen sis koşullarıyla mücadele etmek için “tamamen hazır” olmalarını emretti.
Sıcaklıklardaki ve rüzgar hızlarındaki düşüşün neden olduğu kalın bir zehirli duman, şehrin üzerinde asılı kaldı ve şehrin dışındaki tarım arazilerinin yakılmasındaki ani artışla şiddetlendi.
Federal kirlilik kontrol kuruluna göre, Hava Kalitesi Endeksi 500 üzerinden 470’e düştüğü için sis görünürlüğü azalttı. Yetkililer, havanın sağlıklı insanlar için tehlikeli olabileceği ve mevcut koşullara sahip olanları ciddi şekilde etkileyebileceği konusunda uyardı.
Kirlilik kurulunun “Kademeli Müdahale Eylem Planı”na göre, hava kalitesi 48 saat boyunca “şiddetli” kaldığında, eyaletler ve yerel makamlar, okulların kapatılmasını ve özel araçlara “tek-çift” kısıtlamalar getirilmesini içeren acil durum önlemleri uygulamalıdır. plakalarını ve tüm inşaatı durduruyor.
Cuma günü geç saatlerde yayınlanan bir genelgede yönetim kurulu, hükümet ve özel ofislerin özel ulaşım kullanımını yüzde 30 azaltması gerektiğini söyledi ve şehir sakinlerine açık hava maruziyetini sınırlamalarını tavsiye etti.
18 Kasım 2021’e kadar kirleticilerin yayılması için meteorolojik koşullar son derece elverişsiz olacak” dedi.
“Güvenli” bir okumasının hükümet tanımı, 24 saat boyunca metreküp hava başına 60 mikrogramdır. Mevcut zehirli PM2.5 partikül madde konsantrasyonu, metreküp başına ortalama 329 mikrogramdır.
Akciğerlerin derinliklerine inebilecek kadar küçük olan PM2.5, kan dolaşımına girebilir ve akciğer kanseri de dahil olmak üzere ciddi solunum yolu hastalıklarına neden olabilir.
Yer Bilimleri Bakanlığı’nın bir şubesi olan hava kalitesi ve hava durumu monitörü SAFAR’ın kurucu proje direktörü Gufran Beig, “Bu bir kabusa dönüşüyor” dedi.
Dehli çevresindeki alanları etkileyen ekin anız yangınlarına atıfta bulunarak, “Yangın sayıları 3.000 ila 5.000 arasında ve düşmüyor” diye ekledi.
Hindistan, kış aylarında önemli bir hava kirliliği kaynağı olan mahsul yanmasını azaltmak amacıyla son dört yılda milyarlarca rupi harcadı, ancak bu çabalar hava kalitesini önemli ölçüde iyileştirmeye yardımcı olmadı.
Genellikle dünyanın en kirli başkenti olarak gösterilen Delhi, mahsul yakma, ulaşımdan kaynaklanan emisyonlar, şehir dışındaki kömürle çalışan tesisler ve diğer endüstriyel emisyonların yanı sıra çöplerin yanması nedeniyle kışın aşırı derecede kötü havayla karşı karşıya kalıyor.