islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
27°C
İstanbul
27°C
Çok Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Çok Bulutlu
26°C

Yeni Yargı Reformundan Çok Büyük Beklentimiz Yok

Yeni Yargı Reformundan Çok Büyük Beklentimiz Yok
30 Eylül 2024 10:43
A+
A-

Yeni Yargı Reformundan Çok Büyük Beklentimiz Yok

İlkönce haberimizi okuyalım akabinde yorumumuza geçelim.

Cezasızlık Algısına Son Verecek Adımlar Atılıyor

Türkiye, uzun süredir ceza yargılamalarında toplumda oluşan “cezasızlık” algısıyla mücadele ediyor. Şehit polis Şeyda Yılmaz’ın vahşice katledilmesinden sonra daha da büyüyen tartışmalar, yeni yargı reformuyla çözüme kavuşacak. 9’uncu Yargı Paketi kapsamında, kısa süreli hapis cezalarının en az dörtte birinin cezaevinde geçirilmesi zorunlu hale gelecek. Bu düzenleme, özellikle basit suçlar işleyen kişilerin cezasız kalmaması ve toplum vicdanının rahatlaması amacıyla hayata geçirilecek.

Uzun Duruşma Araları Tarihe Karışıyor

Yargı süreçlerinde davaların uzun yıllar sürmesi, toplumsal adalet duygusunu zedeliyor. 9’uncu Yargı Paketi’ne eklenecek olan maddelerle, yargılamalar makul sürede sonuçlanacak. Mahkemeler, duruşmalar arasındaki süreleri kısaltacak ve davaların yıllar boyunca sürmesi engellenecek. Bu sayede toplum vicdanını yaralayan olaylarda, adalet hızlı bir şekilde tesis edilecek.

İyi Hal İndirimi ve Denetimli Serbestlik Düzenlemesi

Yeni reform paketinde, uzun süredir tartışma konusu olan “iyi hal indirimi” de masaya yatırıldı. Kadına ve çocuğa karşı işlenen şiddet suçlarında, failin ilk duruşmada serbest bırakılmasının önüne geçilecek. Ayrıca, taksirle ölüme sebep olan suçluların denetimli serbestlikten faydalanmasına olanak tanıyan mevcut düzenlemeler de değiştirilecek. Adalet Bakanlığı, toplum vicdanını yaralayan bu tarz kararların önüne geçilmesi için gerekli adımları atıyor.

HABER YORUM

“Yeni Yargı Reformundan Çok Büyük Beklentimiz Yok”

Dünyada bütün kanun ve nizamlar, o toplumun kültür ve âdetlerinden yararlanılarak düzenlenir…

Ama şu anda yürürlükte olan kanunlar, 100 yıl öce Medeni olacağız diye, bundan 15 yıl kadar öncede AB’ye  gireceğiz diye yenilenip frekanslar Batı’ya göre ayarlandığı için, bu konuda kargaşa yaşanmaktadır.

Hukukta “cezaların yaptırım gücü olması” temel kaidedir. Ama anlaşılan o ki şu anda ki kanunların yaptırım gücü olmaması sebebiyle, suçlar çoğalmasına rağmen suşlular elini kolunu sallayarak aramızda dolaşmaktadır.

Gönül isterdi ki bu yeni yargı reformunda, idam cezası ve hatta “kısas” ta masaya yatırılmış olsaydı…

Mesela Narin’i öldüren ya da öldürenler, Polisimizi askerimizi şehit edenler  idam cezasına çarptırılabilseydi.

Hırsızlık yapanlar, en ağır cezalara muhatap olabilseydi…

Bu sebepledir ki, yeni yargı reformundan çok büyük beklentilerimiz yoktur.

“Allah’a ve dolayısıyla, Elçisine ve Müslümanlara karşı topyekûn savaş açanların ve terör, soygunculuk, yol kesme, adam kaçırma, ırza tecavüz gibi suçlar işleyerek yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya çalışanların cezası, işledikleri suçun büyüklüğüne göre şöyledir: Eğer bunlar sadece adam öldürmüş veya ırza tecavüz etmişlerse, en az acı çekecekleri şekilde öldürülmek, hem adam öldürmüş, hem de mala veya ırza tecavüz etmişlerse, ibret için halka teşhir edilmek üzere asılarak idam edilmek, eğer adam öldürmemişler, sadece yol kesip mal almışlarsa el ve ayaklarının çaprazlama kesilmesi, bunlardan hiçbirini yapmayıp, sadece terör havası estirerek insanları tehdit edip korkutmuşlarsa, hapse atılmak veya sürgüne gönderilmektir.

Bu, onlara bu dünyada peşinen verilen bir rezilliktir. Öteki dünyada ise, onları çok daha büyük bir azap beklemektedir.” (Maide Suresi 33)

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.