Ne derecede doğrudur bilinmez ama bizim de İslami bir camiamız olduğundan söz edilir. Sabri ve Asım Ülker merhumların temsil ettiği dindar ailenin bu camiadan olduğu da söylenebilir.
Milyarlarca dolarlık faizli borçlarıyla anımsadığımız, daha çok laik çevreler ve konular arasında izlediğimiz ve Oda TV gibi seküler bir yapı ile ilişkili gördüğümüz ünlü iş adamı Murat Ülker’i nereye oturtabiliriz, bilemiyoruz. Aslında önemli de değil ya. Çünkü yakın ilişkide olduğu çevresi kişinin ruh dünyasına yeterince ışık tutuyor.
Murat Ülker’in, Oda TV’nin alıntıladığı bir yazısını daha okuduk. Haberleştirilen yazıya atılan başlık ve verilen özet şöyle:
{“Murat Ülker dünyanın en şaşırtıcı etkinliğinde: Kemal Paşa’mın Yeniçerili pozunu daha iyi anladım.
İş insanı Murat Ülker “dünyadaki en şaşırtıcı etkinlik” olarak tarif ettiği Goodwood Revival yarışlarını yerinde takip etti. Ülker, İngiliz dükün düzenlediği yarışlarda gördüklerinin ardından “Şimdi daha iyi anlıyorum Kemal Paşa’mın ‘yeniçeri’ kıyafeti ile katılmasını o ecnebi baloya!” dedi.}
Biz bu yazı vesilesiyle ilgi kurularak yayınlanan resimle M. Kemal Paşa’yı yeni çeri kıyafetiyle ilk defe gördük ama doğrusu bu yeni çeri kıyafetiyle hangi ecnebi baloya katıldığını bilemedik. Bilmek için Murat Bardakçıya mı, Mustafa Armağana mı, yoksa Murat Ülker’e mi sorsak?
Biz Mustafa Kemal Paşa’yı yeniçeri kıyafetiyle ilk defa gördüysek de 1938 öncesi fakir ülkemiz yiyecek ve giyecek bulamaz ve yokluk içinde kıvranırken onu modern giysiler içinde izlemiştik.
Eve,evet biz Onu“…Kıyafetlerini günümüzde de modanın önemli merkezlerinden biri olarak kabul edilen Paris’te ünlü bir terziye ve yine ünlü bir Alman terziye hazırlattığı” modern kıyafetleri içinde -hafızalarımıza kazınırcasına- pek çok defa görmüştük. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/255317
Şimdi sormadan edemiyoruz. Çelişkiyi yansıtan bu iki görüntü; yeniçeri kıyafeti ve kravatlı modern giysi neyi temsil ediyor?
Bize göre, tarihi ve milli olan özümüzden kopuşu yansıtıyor.
Başta milletimize cebren giydirilen Şapka ile ilgili kanun olmak üzere Batı kökenli Devrimler de bunu kanıtlamıyor mu?
Hayır mı diyeceksiniz?
Keşke İslam kadar demokrasiyle ve hukuk mantığıyla da çelişkili olan şahsa özgü 5816 sayılı yasa olmasaydı da tarihçilerimiz sosyologlarımız ve İlahiyatçılarımız bize daha belgeli açıklamalar yapabilseydi?
MİRATHABER.COM