islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4764
EURO
36,4423
ALTIN
2.951,48
BIST
9.375,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Yerel Finans Argümanları Geliştirilmeli

Yerel Finans Argümanları Geliştirilmeli
13 Temmuz 2018 08:36
A+
A-

Küresel piyasalarda tahvil piyasasındaki çalkalanma, ticaret savaşı endişeleri ve jeopolitik risklerin etkileriyle zor bir yıl deneyimlenirken, ocak sonundan mayıs bitimine kadar geçen sürede dünya borsalarının değeri 4,2 trilyon dolar eridi. En fazla kayıp ise 563,4 milyar dolarla “ticaret savaşı”nın baş aktörlerinden Çin borsasında yaşandı.

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Siyasi gerilimler sonrası ABD ile Çin arasında gümrük vergileri yoluyla fitili çekilen “ticaret savaşı”ndan en fazla finansal piyasalar etkilendi. Tahvil faizlerinde yaşanan hızlı yükseliş ve gündemden düşmeyen jeopolitik riskler piyasalarda oynaklığı artırıyor. Dünya Borsalar Federasyonu (WFE) verilerine göre, ocak sonunda 89 trilyon 831 milyar 194 milyon dolar olan dünya borsalarının değeri, mayısta 85 trilyon 583 milyar 232 milyon dolara geriledi.

Paradan para kazanan yapı şimdilerde paradan para kaybettiriyor. Dünya borsalarının değeri yüzde 4,7 azalırken, bu da 4 trilyon 247 milyar 962 milyon dolarlık erime anlamına geliyor. Şanghay borsası %10 değer kaybederken, miktar bazında değeri en çok düşen borsa, Paris, Brüksel ve Amsterdam borsalarının birleşmesi ile kurulan ve merkezi Paris’te bulunan Euronext oldu. Euronext’in değeri, söz konusu dönemde yüzde 7,2 azalarak 4 trilyon 357 milyar 785 milyon dolara geriledi. Japan Exchange Group’un piyasa değeri ise yüzde 4,6’lık düşüşle 6 trilyon 219 milyar 793 milyon dolara gerilerken, söz konusu borsa en fazla değer kaybedenler listesinde 3. sırada yer aldı.

Kim kazanıyor ve kim kaybediyor diye bakılacak olursa, piyasa değerini en çok artıranlar listesinin ilk iki sırasında ABD’nin New York ve Nasdaq borsaları yer alıyor. Söz konusu borsaların değeri ocak sonundan mayıs bitimine kadar geçen 4 aylık dönemde sırasıyla 362,4 milyar dolar ve 106,3 milyar dolar artış gösterdi. Piyasa değeri artışında Bermuda’yı, yüzde 26,3’le Kıbrıs, yüzde 12,1’le Panama borsaları izledi. “Kur Silahı” yoluyla paradan para kaybetme hızı daha da yükselecek.

Bu durumda küresel piyasalara entegre olmak yerine alternatif yerel finans argümanları geliştirmek gerekiyor

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.