Malezya’nın Doğu Kıyısına Kültürel Bir Yolculuk – 3
Kelantan’ın sahili ve güzel kırsalı boyunca manzaralı bir sürüş yapın, Terengganu’ya gidin ve günü, 17. yüzyıldan kalma Terengganu sarayından esinlenerek restore edilmiş birkaç antika evden oluşan bir tatil yeri olan Terrapuri’de dinlenerek geçirin. Yakınlarda, doğu kıyısındaki en büyük doğal sulak alan olan Setiu Wetlands bulunmaktadır. Okyanustan çamur düzlüklerine, lagünlere, nehirlere ve mangrov ormanlarına kadar çeşitli birbirine bağlı ekosistem dizisi onu biyolojik çeşitlilik açısından inanılmaz derecede zengin kıldığından ziyaret etmeye değer.
Ardından, eyalet başkenti Kuala Terengganu’ya gidin ve şehrin benzersiz indi-bindi toplu taşıma aracı Bas Kite ile turisti oynayın. Çatıyı süsleyen ahşap oymalar ve maksimum izleme keyfi için tasarlanmış büyük kavisli pencereler ile geleneksel bir evi taklit eden iç mekanlardaki ahşap oymalı antika banklar araca kaprisli bir dokunuş katıyor. Geleneksel Malay mirasını ve yerel zanaatkârlarla yapılan etkinlikleri deneyimlemek için geçmişin saraylarından modellenen binalara sahip Terengganu Eyalet Müzesi’ndeki Güneydoğu Asya’nın en büyük müze komplekslerinden biri olan Terengganu Kültür Köyü’nü ziyaret ettiğinizden emin olun. Son olarak, gün batımında parıldayan ve bir zamanlar dünyanın en güzel camilerinden biri olarak kabul edilen Kristal Cami’yi görmeye gidin.
Bununla birlikte, doğayla buluşmak sizin için daha iyi bir tercihse, hevesli yürüyüşçüler güneye, Dungun’a gitmeli ve Chemerong Şelalesi’ni ziyaret etmelidir. Ülkedeki en yüksek şelalelerden biri olan şelalenin yüksekliği 305 metreye kadar ulaşıyor ve bir bakışta gür yeşillikler arasında yuvalanmış insan benzeri dev bir figür görünümü veriyor.
Parıltılı Bir Veda
Kuala Lumpur’a geri dönmeden önce, Pahang’daki büyüleyici sörfçü kasabası Cherating’e uğrayın. Kendinize tasarımcı bir butik otelde yer ayırtmak veya yerel bir oda ve kahvaltıda sörf kampı kültürünü deneyimlemek için yulaf sütlü latteler, vegan dostu yemekler ve otantik Fransız tatlıları ve hamur işleri ile şehrin konforuna geri dönün. Tipik olarak Kasım ve Mart ayları arasındaki muson mevsiminde bazı dalgaları yakaladıktan sonra, yerel ateşböceği barınaklarını ziyaret ettiğinizde geceleri zifiri karanlıkta Cherating nehrinde bir tekne gezintisine çıkın ve oradan geçtiğinizde mangrov ağaçlarını aydınlatırken parıldayan böceklere hayran kalın.
Malezya’nın doğu kıyısı, sözlü kültür ve efsanelerinde tasvir edildiği gibi gelenek ve kültür açısından zengindir ve batı kıyısındaki hareketli şehirlerin aksine, halkının doğayla yakın ilişkisinin bir yansımasıdır. Burada, eski Malaya’ya bir göz atmak mümkündür ve hayatı daha yavaş, daha anda kalarak ve birbiriyle bağlantılı olarak düşünmenizi sağlayacaktır.
Çeviren: Zehra Kaya
Kaynak: https://www.bbc.com/storyworks/travel/selamat-kembali-to-malaysia/the-roads-less-travelled-a-cultural-journey-along-malaysias-east-coast?utm_source=BBC-travel&utm_medium=Promo-10×10&utm_campaign=selamat-kembali-to-malaysia&utm_content=I1-v2