ZEKAT İLE İLGİLİ AYETLER NELERDİR?
Kur’an-ı Kerim’de zekat konusu sıkça ele alınmış ve Müslümanlara bu farzın önemi vurgulanmıştır. İşte zekat ile ilgili bazı ayetler:
Bakara Suresi, 43. Ayet:
“Namazı dosdoğru kılın, zekatı verin, rükû edenlerle birlikte rükû edin.”
Bakara Suresi, 110. Ayet:
“Namazı kılın, zekatı verin. Kendiniz için önden gönderdiğiniz her hayrı Allah katında bulursunuz. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızı görendir.”
Bakara Suresi, 177. Ayet:
“İyilik, yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz değildir. Lakin iyilik, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlere iman eden; malını, O’na olan sevgisine rağmen, akrabalara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilenenlere ve kölelere veren; namazı dosdoğru kılan ve zekatı veren; ahitleştiklerinde sözlerini yerine getiren; zorda, darda ve savaş anında sabredenlerin hâlidir. İşte onlar, doğru olanlardır ve muttakiler ancak onlardır.”
Nisa Suresi, 77. Ayet:
“Onlara: “Elinizi savaştan çekin, namazı kılın, zekatı verin.” denildiğinde, onlar (savaş farz kılınınca) hemen onlardan bir grup Allah’tan korkar gibi, hatta daha şiddetli bir korkuyla insanlardan korkarlar. Ve derler ki: “Ey Rabbimiz! Niçin bize savaşı farz kıldın? Bizi yakın bir zamana kadar ertelemeli değil miydin?” De ki: “Dünyanın geçimi az bir faydadır. Ahiret ise muttakiler için daha hayırlıdır ve size kıl kadar bile zulmedilmez.”
Nisa Suresi, 162. Ayet:
“Fakat onlardan ilimde derinleşmiş olanlar ve müminler, sana indirilen (Kur’an’a) ve senden önce indirilenlere iman ederler; namazı kılanlar, zekatı verenler, Allah’a ve ahiret gününe iman edenler var ya; işte onlara büyük bir mükâfat vereceğiz.”
Maide Suresi, 12. Ayet:
“Andolsun ki Allah, İsrailoğulları’ndan söz almıştı. Onlardan on iki lider gönderdik ve Allah dedi ki: “Ben sizinle beraberim. Eğer namazı dosdoğru kılar, zekatı verir, peygamberlerime iman eder ve onlara yardımcı olur, Allah’a güzel bir borç verirseniz, mutlaka sizin kötülüklerinizi örterim ve sizi, altlarından ırmaklar akan cennetlere sokarım. Sizden kim bundan sonra inkâr ederse, dümdüz yoldan sapmış olur.”
En’am Suresi, 141. Ayet:
“O, ekinleri, üzüm bağlarını, çeşit çeşit hurmaları, ekili ekilmeyen çeşitli ürünleri ve zeytin ve nar gibi birbirine benzer ve benzemez şeyleri yaratan O’dur. Ürün verdiklerinde, ürünlerinden yiyin. Hasat günü de hakkını (zekatını) verin ve israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.”
Tevbe Suresi, 5. Ayet:
“Haram aylar çıkınca o müşrikleri nerede bulursanız öldürün, yakalayın, hapsedin ve onların geçebileceği bütün yolları tutun. Eğer tevbe ederler, namaz kılar ve zekat verirlerse, yollarını serbest bırakın. Şüphesiz Allah, çok bağışlayan, çok merhamet edendir.”
Tevbe Suresi, 11. Ayet:
“Eğer tevbe eder, namazı kılar ve zekatı verirlerse artık onlar din kardeşlerinizdir. Bilen bir topluluk için ayetleri böyle açıklarız.”
Tevbe Suresi, 60. Ayet:
“Zekat, Allah’tan bir farz olarak ancak yoksullara, düşkünlere, onu toplayan memurlara, kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlara, kölelere, borçlulara, Allah yolundakilere ve yolda kalmışlara aittir. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.”
Tevbe Suresi, 71. Ayet:
“Mümin erkekler ve mümin kadınlar birbirlerinin velisidirler; iyiliği emreder, kötülükten sakındırırlar, namazı dosdoğru kılarlar, zekatı verirler ve Allah’a ve Resulüne itaat ederler. İşte Allah onlara merhamet edecektir. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.”
Meryem Suresi, 55. Ayet:
“Ve ailesine namazı ve zekatı emrederdi ve Rabbinin katında hoşnutluk kazanmış bir kimse idi.”
Enbiya Suresi, 73. Ayet:
“Onları emrimizle doğru yolu gösteren önderler yaptık. Onlara hayırlı işler yapmayı, namazı kılmayı ve zekatı vermeyi vahyettik. Onlar bize ibadet eden kimselerdi.”
Müminun Suresi, 4. Ayet:
“Onlar ki, zekat vermek için çalışırlar.”
Mücadele Suresi, 13. Ayet:
“Siz (sahabeler), Resulullah’a gizli bir şey arz etmeden önce sadakalarınızı vermekten çekindiniz mi? Madem ki bunu yapmadınız, Allah da size tevbenizi kabul etti. Şu halde namazı kılın, zekatı verin, Allah’a ve Resulüne itaat edin. Allah yaptıklarınızdan haberdardır.”
Bu ayetler, İslam’da zekatın önemini ve gerekliliğini vurgulayan örneklerden sadece birkaçıdır. Zekat, İslam’ın beş temel ibadetinden biri olarak, Müslümanların mal varlığından belirli bir kısmını ihtiyaç sahiplerine vermelerini emreder.
MİRATHABER.COM